Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

De ce te chinui să slăbești de ani de zile și nu reușești

Dacă te-ai hotărât să slăbești și ai o dietă anume pe care vrei să o aplici de mâine sau de luni, oprește-te. Ai nevoie de un alt plan, mai generos cu tine. Dacă ai tendința să amâni începutul dietei, înseamnă că nu îți place și te vei chinui. Procesul tău de transformare poate fi ușor, integrat natural în stilul tău de viață. Cu răbdare, relaxare și consecvență. Chiar le poți avea pe toate trei.

De ce să elimini ideea de dietă

  • Dietele sunt restrictive, au la bază tăieri de alimente. În secunda în care interzici un aliment, vei pofti mai tare să mănânci ce ai tăiat.
  • Dietele nu funcționează pe termen lung. Majoritatea persoanelor care țin dietă se îngrașă la loc sau mai tare, imediat ce au pus punct.
  • Ai nevoie de un plan de revenire de după dietă, altfel vei acumula la loc, foarte repede, grăsime.
  • Dietele sunt chinuitoare. Poți să fii sănătoasă și în formă fără să suferi de foame, să te gândești la mâncare majoritatea timpului și să fii un arici non stop.

De ce nu reușești să slăbești, deși depui mult efort în direcția asta

  • Te simți vinovată când ai deviat de la plan. Cu cât te simți mai vinovată, cu atât îți este mai greu să te ții de plan, devii mai stresată și îți încetinești metabolismul. Îți e din ce în ce mai greu să stai pe linia de plutire.
  • Îți dai stilul de viață total peste cap. Ai tăiat multe alimente, ai redus numărul meselor, ai schimbat orele meselor, ai început eventual să faci și ceva sport. Prea multe schimbări deodată. Ai de luat de prea multe decizii majore într-un timp foarte scurt. Creierul obosește. Ce faci când obosești? Cauți o recompensă, care, foarte des, este prin mâncare.
  • Organismul intră în alertă. Cu atâtea schimbări, ieși din starea ta de echilibru și, atunci, organismul tinde să revină la zona de confort cu care s-a obișnuit. Nici nu realizezi cum, puțin câte puțin, concesie după concesie, ai renunțat la dietă.
  • Ești stresată. Normal, cu atâtea schimbări drastice, fiind sub presiune, hormonii de stres își fac simțită prezența. Când suntem stresați, poftim la dulce, sărat, condimentat. Alimente procesate, cu gust puternic. Dar și cu un aport nutritiv mic și cu multe calorii. Efortul din timpul zilei este anulat seara, când suntem în punctul maxim de vulnerabilitate.
  • Îți pui termene limită. Vrei să pierzi multe kilograme într-un timp foarte scurt. La început pare că funcționează de minune, dar, pe parcurs, parcă nu mai ai același ritm susținut. Nunta care se apropie, mersul la piscină sau la mare, petrecerea de Revelion – aceste deadline-uri te blochează și, de fapt, îți sabotează eforturile. Cu cât ești mai relaxată, cu atât îți va fi mai ușor să pierzi în greutate.
  • Metabolismul încetinește. Pe măsură ce pierzi în greutate, corpul are nevoie de mai puține calorii pentru menținere. Acesta este doar un aspect, sunt mai multe cauze pentru care metabolismul încetinește când ții dietă și, ca urmare, nu mai vezi kilogramele coborând cu viteză. Îți trebuie o strategie și, dacă nu ai o abordare structurată, te vei simți într-un punct mort, pe care îl vei trata cu disperare. Disperare înseamnă stres.
  • Te învinovățești. Pentru prăjitura pe care ai mâncat-o și care nu era în plan. Pentru paharul de alcool pe care l-ai băut cu prietenii. Pentru sucul de la care nu te-ai putut abține. Vrei 100% perfecțiune, dar fii sigură că ai avea rezultate minunate, vizibile, și cu 80% perfecțiune. Savurează înghețata care nu era pe listă și apoi întoarce-te la planul tău.
  • Te bazezi pe voință. Slăbitul nu ține de voință, ci de modificarea obiceiurilor. Și apoi de includerea acestor obiceiuri, prin câteva tehnici simple, în viața ta. Dacă îți alegi obiceiurile smart, începând cu cele care sunt mai ușor de implementat și de integrat în stilul tău de viață, ești mai aproape de succes.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a da jos din kilogramele care te supără fără să te chinui, scrie-mi pe dana @ modernmother.ro. Sunt Nutrition Coach Certificat Precision Nutrition Level 1 și Women Coach Specialist GGS, pe domeniile health, nutrition, fitness. Știu cum să te ajut să te schimbi. Te invit să urmărești transformarea mea pe instragram, pe @littlefiercebrave.

Photo By: Photo by Birgith Roosipuu on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.