Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Cum să bei mai multă apă

Ca să știi dacă e cazul să bei mai multă apă, e bine să afli cam câtă apă să bei. O persoană obișnuită, are nevoie cam de 3 litri de lichide pe zi. 1 litru provine din alimentele consumate în timpul zilei și ar rămâne cam 2 litri – aproximativ 8 pahare. Nu există o bază științifică solidă, care să susțină această cantitate, dar este considerată o referință validă de multe foruri și poate fi luată în considerare ca reper.

Cea mai bună recomandare este să bem apă când ne este sete. Sau când vedem că urina nu mai e deschisă la culoare. Din experiență proprie o spun, putem să nu ne mai dăm seama când ne este sete. Până acum un an și jumătate beam foarte rar apă. Spuneam mereu că apa nu îmi place, că nu îmi ține de sete. Consumam doar ice tea verde, din comerț, sau sucuri. Asta după ce am trecut de perioada cu sirop de soc. Acasă, dacă nu avem ice tea, nu beam nimic. Eram și anxioasă, pentru că îmi lipsea ceva. La serviciu rar apucam să beau apă, mă limitam doar la cafea. Mă luam cu treaba și efectiv uitam să beau apă. Și, cum spuneam, nici nu simțeam că mi-ar fi fost sete.

Mi se părea un lucru rău că nici fata mea nu mai bea apă, desigur că prefera ice tea. Ne făceam rău amândurora. Acum, vorbind strict din punct de vedere al hidratării, te poți hidrata și cu ceai, cu lapte, cola, sucuri de fructe etc. Apa e recomandată și preferată pentru că are zero calorii, zero zahăr. Desigur, e relevant dacă vrei să slăbești, dar nu numai. În general, alege varianta care e mai ok din punct de vedere al aportului nutritiv.

Când am decis să am mai multă grijă de sănătatea mea, una dintre primele schimbări a fost să beau mai multă apă. Nu a fost foarte ușor, nu am reușit chiar de pe o zi pe alta. Am construit noul obicei pas cu pas și acum rar beau suc sau ice tea. Consum de-a lungul zilei doar apă și cafea. Inclusiv aici am făcut o schimbare radicală. Înainte nu concepeam să beau cafeaua fără zahăr și lapte, efectiv mi se părea că nu voi fi niciodată în stare să renunț la combinația asta. Acum beau cafeaua simplă și, ca să îmi fie mai ușor, o fac mai diluată.

Ești printre cei care nu prea beau apă?

Câteva trucuri ca să îți formezi obiceiul de a bea apă – voi începe cu cele care m-au ajutat pe mine.

 1. Asociază obiceiul de a bea apă cu un alt obicei pe care îl ai deja. Acest procedura de adoptare a unui obicei se numește habit stacking și te ajută să nu uiți să adopți un nou comportament.
  De exemplu, eu am început să beau apă în callurile de la serviciu. Mi-am propus ca în timp ce îi ascult pe alții vorbind să fac ceva. Cum aveam foarte multe cabluri în timpul zilei, lucrând de acasă, am ajuns să beau destul de multă apă în timpul zilei.
  Alte idei de asociere: bea un pahar cu apă imediat ce trezești, înainte de masă, după masă, înainte de culcare.
 2. Ține sticla cu apă lângă tine – lângă pat, înainte de culcare, la birou, când lucrezi, în sala de sport, în mașină etc.
  Eu am ales sticle de 0.5 l și le am peste tot prin casă. Așa știu că nu uit niciodată să am apa în zonă. Dar , ca să faci obiceiul mai atractiv, alege-ți o sticlă frumoasă, din care să bei cu plăcere.
 3. Ca să îți placă apa, încearcă să îi dai o aromă și ține-o în frigider. Se găsesc în comerț sticle cu design special pentru a-ți face propria apă aromată, prin infuzie. Poți încerca diverse fructe – lămâi, portocale, căpșuni etc sau, așa cum mi-a recomandat o prietenă, foarte atractiv, cu felii de castravete. Îi mai poți da aromă cu ghimbir, frunze de mentă sau ceai.
  Pentru mine a contat să țin apa la frigider, pentru că îmi place senzația de prospețime și răcoare a apei, o beau cu mai multă plăcere.
 4. Folosește o aplicație care să îți amintească să bei apă. Sunt multe aplicații pentru smartphone, cu siguranță vei găsi ceva care să se potrivească stilului tău. Există și sticle de apă smart, care se conectează cu o aplicație din telefon și îți trimite diverse remindere.
 5. Adoptă o strategie pentru momentele în care bei altceva: încearcă să alternezi – dacă este vorba despre alcool – sau să diluezi – în cazul sucurilor de fructe – cu apă.
Photo By: Infographic: modernmother.ro Water photo: Bluewater Sweden on Unsplash
3 comentarii la
“Cum să bei mai multă apă”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.