Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Cum să începi să te schimbi

Am început cu o bandă elastică roșie cu care făceam stretching pentru brațe (între timp am una turcoaz, că cea roșie s-a uzat și s-a rupt). Cu o aplicație pe care am selectat un program de începători. Cu maxim 10 mountain climbers – nu puteam mai mult, pentru că mă durea spatele, având mușchii abdominali slăbiți, neexersați după sarcină și impactați de diastasis. La vremea aia nici nu știam ce înseamnă mountain climbers. Și credeam că burpess sunt doar pentru armata americană. Da, alergasem, mai făcusem exerciții cu greutăți, am făcut cățărat mult timp. Înainte de a naște. Era deja cu vreo patru-cinci ani în urmă, când nu aveam un corp trecut prin naștere, cu 10 kilograme în plus, și un copil cu care să petrec ziua, dincolo de serviciu. În plus, eram și cu moralul la pământ – cum frumos spunea cineva, când abia scoți capul de sub apă, nu vezi locurile minunate în care poți să înoți.

Am luat-o pas cu pas. Cu răbdare. Cu trei pași înainte și unul înapoi. Cu testat și experimentat. Cu încântare și deziluzii. Uneori mi s-a părut simplu, alteori greu.

Activitatea mea fizică e doar o zonă din cine vreau să fiu. Face parte din planul meu de viață. Aceeași abordare, pas cu pas, am luat-o și în alte zone ale vieții. Uneori cu mult calm, alteori grăbind pasul, și întorcându-mă umilă la locul meu, repetând ceea ce știam deja: nu există scurtături pentru un lucru bine făcut.

Am învățat că dezvoltarea personală – fizică, mentală – este un proces. Un proces conștient, implementat deliberat, la nivel individual. Se mai încheie când noi ne încheiem viața. Nimic nu vine întâmplător, nu te trezești alta, într-o zi, cu chef de sport, dietă și cu un plan de business la cheie în brațe, care să îți dea răspunsul la: oare eu ce vreau să fac în viața asta? Trebuie să te așezi, să te gândești și să vezi cum îți rearanjezi viața să cadreze cu visul tău de devenire. Timp ai. Ți se pare că nu ai timp, pentru că nu ai planuri și nu te inspiră nimic în mod special. Trăiești la întâmplare. Viața ți se întâmplă, fără să participi activ, zi de zi, la modelarea sa. Lasă-ți spațiu să visezi și să îți definești mental cine ești tu, cu adevărat, în sufletul tău. Stai într-o dimineață mai mult în pat, după ce te-ai trezit, cu ochii închiși, sau seara, înainte de culcare, și visează. Cine vrei să fii? Cum vrei să fii? Unde vrei să fii? Cu cine? Dacă nu ar exista nicio constrângere în viața ta, cum ar fi o zi obișnuită? Fomează-ți viziunea și apoi fixează-ți un plan – e foarte important să fie flexibil, pentru ca să fii capabilă să vezi răspunsuri la întrebarea cum? pe care nu le-ai anticipat. Dacă ai un plan rigid, nu ai cum să îți deschizi mintea și să vezi lucrurile dincolo de interesul imediat. Pornește la acțiune. E cu muncă, cu disciplină. Faci și faci și faci, chiar dacă nu ai chef mereu, chiar dacă nu îți place mereu, până obții obiceiuri, rutină. Rezultate.

Motivația vine și se pierde pe drum. Uneori ți se pare că progresezi fantastic, alteori că rezultatele vin cu viteza unui melc, deși, culmea, te desparte doar o zi (sau chiar câteva ore) între cele două stări și tu ești fix aceeași în oglindă. Tocmai de aceea e important să urmezi disciplina și să acționezi. Acțiunea vine cel mai ușor, în perioadele cu motivație scăzută, când obiceiul e format. Te-ai obișnuit ca la ora 7 să fii în sala de sport, aproape zi de zi? Când sună ceasul și ești somnoroasă, te duci, chiar dacă nu ai chef, pentru că deja mișcarea e parte din identitatea ta. Te-ai obișnuit să citești ceva interesant sau să ai o discuție plină de sens, în loc să pierzi timpul aiurea în conversații sterile sau cu persoane toxice? Când simți că pierzi timp din timpul tău prețios îți dai seama cât de mult ai nevoie, de fapt, să faci ceva util pentru tine. De acolo, din lumea ta autentică, îți vine energia și acolo este timpul pe care simți acum că nu îl ai.

Unii nu sunt neapărat mai norocoși să fie zâmbitori, să fie energici, luminoși. Pur și simplu muncesc structurat în direcția asta. Unii nu sunt mai ambițioși. Sunt doar mai organizați cu viața lor. Unora li se întâmplă pentru că vor să li se întâmple.

Dacă vrei să te schimbi și ai nevoie de ajutor, lasă-mi un mesaj pe dana at modernmother . ro. Te ajut pe partea de nutriție, sport, wellbeing.

Photo By: Photo by Paul Skorupskas on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.