2023 poate fi anul tău. Și 2024. Și 2025. Visează. Planifică acum.
Decembrie e luna în care alergi după cadouri, gătești, faci curat, faci planuri de Crăciun cu familia și de Revelion cu prietenii. O alergătură continuă fizic și în suflet. Și uite-așa te trezești pe 1 ianuarie cu toată epuizarea sărbătorilor și poate și ceva mahmureală, ducând în suflet încărcătura unui an care te face să spui: anul ăsta slăbesc, fac mișcare, citesc 30 de cărți etc etc. Dar oare nu ai fost aici și anul trecut?
Majoritatea rezoluțiilor scrise cu îndârjire la început de an se sting după câteva luni. Cine mai ține cont de ele când viața pare că te acaparează și existența reintră în malaxor. Well-well, poate să nu fie așa.
Rezoluțiile eșuează lamentabil din mai multe motive (le-am luat dintr-un studiu, dar nici nu sunt greu de ghicit):
- obiectivele erau nerealiste – prea ambițioase sau prea lipsite de inspirație
- progresul nu este monitorizat
- lipsa de planificare
- ideile sunt pur și simplu uitate
- sunt prea multe dorințe pe listă
- nu sunt clare, nu au ”de ce?” în spate
- lipsă de încredere, ezitări
Întotdeauna există soluții. Poate ca vreo 85% dintre cei care își stabilesc rezoluții eșuează, dar 15% reușesc. Succesul vine mult mai ușor când mergi în direcția sufletului tău cu disciplină și încredere. Oamenii de succes știu ce vor, au planuri clar conturate și rutine bine stabilite.
Îți propun să renunți la rezoluțiile pentru 2023 și să îți faci un plan de viață. Un plan pentru următorii 3 ani. Se spune că tindem să supraestimăm ce putem face într-un an și să subestimăm ce putem face în 3 ani. Deci… dream big. Unde vrei sa fii peste ani? Lasă-ți mintea să umble, inima să dicteze direcția și pune pe hârtie. Nu te lăsa doborâtă de cum? / da, dar… / de unde bani… etc. Cu mintea de acum nici nu putem concepe toate oportunitățile care ni se pot arăta în viitor. Dacă știm ce vrem, putem să vedem mult mai clar oportunitățile, când ni se arată. ”Ce” este mai important decât ”cum”. Poate părea contraintuitiv, mai ales că suntem mereu setați să ne spunem, cum să fac dacă nu am timp, nu am bani, nu am energie etc etc. Creierul nostru este setat să prioritizeze ce e legat de siguranță și ce îi spunem noi că e important, printr-un sistem intern numit Reticular Activating System. Daca prioritizăm riscurile și frica, în mintea noastră, vom vedea în primul rând ce poate fi riscant sau periculos, ce ne poate dăuna. Vedem ce vrem să vedem și ne putem antrena creierul să vadă ce ne interesează cu adevărat. Când știm ce vrem să vedem, oportunitățile apar în lanț și lucrurile încep să se lege. Important e să ne punem direcția pe gps-ul intern și să pornim motorul.
Ia-ți câteva ore doar pentru tine săptămâna asta. Pune pe hârtie unde vrei să fii în 3 ani. Alege cu precădere ce ține de emoții. Când ai stabilit unde vrei să fii, trasează câteva acțiuni de bază, cu care să începi.
/ Vrei să ai mai multă grijă de tine în anul care vine? Poate că ai putea să îți faci un plan să te duci o dată pe lună la un masaj sau la un tratament cosmetic al feței, sau să decizi să nu stai niciodată îmbrăcată neglijent în casă.
/ Vrei să slăbești? (45% din populația globală vrea să piardă în greutate, arată un studiu). Poți să începi un program de slăbit (un coach îți oferă strategie personalizată și te ține responsabilă pe parcurs) sau poți să creezi un grup cu prietenele și să vă setați câte un challenge lunar sau poți pur și simplu să optezi pentru schimbări pozitive, pe care să le introduci pas cu pas în alimentația ta.
/ Vrei să faci sport? Poți începe făcând 6.000, sau 8.000 sau 10.000 de pași pe zi sau luându-ți o bicicletă indoor pe care poți pedala în timp ce te uiți la un serial pe Netflix.
/ Vrei să citești mai mult? Eu nu cred în obiectivele de citit fixate la cantitate. E mai important ce citim și cum citim. Alege câteva teme importante pentru tine, caută cărțile relevante din domeniu, fă o listă, cumpără prima carte. Citește din ea zi de zi (de exemplu, poți să te trezești cu o jumătate de oră mai devreme și acesta să fie timpul tău cu tine).
Obiectivele pot fi ambițioase, dar devin posibil de atins dacă le fragmentezi în pași realizabili. Poți să îți iei pe cineva care să te responsabilizeze – partenerul, o prietenă, un coach, un mentor. Pune-ți pe hârtie și întoarce-te periodic să evaluezi unde ești, cum ai progresat, sa faci fine tunning. Alege ce îți dorești tu, nu ce pune toată lumea e hârtie – vreau să merg la sală poate pentru tine ar fi mai degrabă să merg la înot sau cu bicicleta. Vreau sa citesc poate fi mai degrabă vreau să am timp cu mine mai mult. Poate că poți să începi cu câte o acțiune care te împlinește, cum ar fi să faci un curs sau să scrii (journalling e o formă excelentă de autodescoperire) sau să ieși la o cafea cu o prietenă sau chiar și singură, fără să faci ceva anume, doar să te relaxezi.
Lasă rezoluțiile deoparte, fă-ți planul tău de viață. Acum, în decembrie. Iar la 1 ianuarie vei fi făcut deja primul pas pozitiv, pentru tine, pentru a intra în 2023 altfel.