Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Lista de cumpărături pentru nou-născut

Înainte să îmi fac lista pentru bebeluș, am citit toate listele pe care le-am găsit pe net, toate articolele pe tema ce mi-a folosit cu adevărat în primul an de viață sau despre ce am cumpărat și a fost inutil. Apoi am studiat despre alăptat, despre băiță, despre îngrijirea nou-născutului, despre somn, despre ce e bine și ce nu e bine pentru bebeluș, am pus informațiile cap la cap și a rezultat o listă luuuungă, de pe care, astăzi, nu cred că aș tăia prea multe.

Am să las aici, mai jos, lista mea de cumpărături pentru nou-născut, cu notițele făcute ulterior, după ce m-am detașat de primul an de viață.

Am avut la fiecare produs și linkuri, pentru că, din teama că ceva ar putea să nu meargă bine, am refuzat să cumpăr lucruri înainte. Am și acum în dulapul de la serviciu o pereche de șosete mici – mici, primite de la o colegă când eram însărcinată și pe care le-am ascuns bine să uit de ele, până nasc. Le-am regăsit recent.

Unde mai sunt valabile linkurile, le voi pune, cu rezerva că pot expira între timp, până la o reverificare ulterioară, din partea mea.

Așadar, necumpărând nimic, am lăsat instrucțiuni precise pentru soțul meu care, cât timp am stat eu în spital, s-a ocupat de comenzile online. Singurele lucruri pe care le-am comandat cu foarte puțin înainte să nasc au fost căruciorul și pătuțul. Căruciorul, pentru că era la ofertă, și țineam mult la modelul ales, iar pătuțul pentru că a fost adus de producător din Italia, având o dimensiune mai specială (foarte mic, să meargă lipit de patul nostru) și riscam să nu îl avem la timp.

Iată lista mea pentru nou-născut și comentariile de rigoare:

Medicale

 1. termometru digital. Am urmat recomandarea de a cumpăra termometru cu cap flexibil, pentru luat temperatura în funduleț, pentru ca e mai fidel. Notă: temperatura între 38 și 38,5 trebuie monitorizată, la temperatura peste 38,5 trebuie antitermice. Știam că în cazul bebelușului, trebuie neapărat mers la pediatru și că, în general, nou-născuții nu ar trebui să facă febră. Am ales modelul de la Vital Baby. Ulterior am mai cumpărat unul și, prin comparație, mi-am dat seama cât de ok e cel de la Vital. (later edit: de pe la 4 ani, am optat pentru termometrul care ia temperatura contactless, dar pentru nou nascuți și copiii de vârstă mică, aș merge pe termometrul clasic, pentru că e mult mai fidel, dar și pentru că la orice spital / cabinet medical, temperatura se măsoară rectal, ne-a prins bine, că nu a fost o procedură traumatizantă).
 2. comprese sterile mici, 10-20 de pachețele. În primele săptămâni, nu există să ai prea multe comprese în casă. Folosești la șters fața, ochii, nasul, buricul. Cele mai bune sunt cele de dimensiuni mici, dar nețesute (care nu lasă ațe). Eu am fost încântată de cele de la Medicomp, pe care le luam de la Bebetei. Am luat de dimensiuni diferite.
 3. ser fiziologic, fiole de plastic de 5 ml, 20 de doze. Compresele se udă cu ser, deci trebuie și multe fiole. Cele de plastic, cu căpăcel care se rupe și se pune la loc sunt practice (nici nu știam că se pot pune la loc căpăcelele :)). Se găsesc și în hypermarket.
 4. Bepanthene. Toate mămicile recomandă Bepanthene ca pe o cremă minune. E bun, pentru că cei mici se irită repede. Eu i-am dat și la gât, pentru ca era vară și se irita repede (în primele zile abia se vedea gâtul 🙂 )
 5. Betadina. Nu mai știu dacă am avut-o pe listă de la început, dar e foarte bună, am primit instrucțiuni de la Medlife să îi dau fetei la buric. Am aflat că betadina e un foarte bun dezinfectant și că e foarte bine să o ai în casă, deși nu auzisem de ea când nu eram direct interesată de copii.
 6. Vigantol oil picături. Toate mamele ies din spital cu o rețetă pe care scrie Vigantol. Este vitamina D, se prescrie din ziua 14, câte 2-3 picături, medicul decide, se orientează în funcție de fontanela copilului.
 7. seringă. Am constatat că e foarte bine să ai o seringă mică în casă pentru administrarea picăturilor și siropurilor pe care va trebui să le dai pentru burtică. E mai ușor cu seringa, mai ales la început. Dar am avut și clasica pipetă.
 8. supozitoare cu glicerină pentru copii. Sunt foarte eficiente dacă bebelușul se constipă. Eu mi-am făcut provizii, dar nu am folosit decât o dată. Am citit că dacă sunt folosite frecvent, bebelușul se obișnuiește să facă doar cu supozitor, așa că am încercat să folosesc trucuri cât mai naturale. În plus, când alăptezi e normal ca bebelușul să facă și la 7 zile, se pare că e posibil ca laptele matern să se asimileze integral. Pentru că partea legată de caca este foarte importantă, nu mă sfiesc să las aceste informații. Încă ceva important: la început, în primele zile, caca arată gălbui și de parcă ar avea semințe de muștar – e perfect normal. Și ca să nu mai pară supărătoare detaliile, închei subiectul cu mențiunea că este cel mai puțin mirositor caca 🙂
 9. ceai pentru colici, pentru mamă. Eu am luat ceai de alăptare, care are cam aceleași plante ca și ceaiul anticolici. Am optat să îl beau eu pentru că știam că un copil alăptat nu are nevoie de apă sau de ceai, se hidratează suficient din lapte. Eu am născut în august și nu mi-am făcut griji cu căldura, că ar trebui să îi dau suplimentar ceai. Stomacul bebelușilor e atât de mic încât nu are rost să îl umplem cu lichide fără aport nutritiv și să își dea peste cap programul de masă, afectând cererea – oferta de lapte. Inițial am avut ceai românesc, luat din farmacie, nu prea era concentrat și puneam multe plicuri deodata, după care am luat unul made in Germany, la pliculețe, de la Bebe Tei, care a fost foarte bun.
 10. apă de mare. Este pentru năsuc. Apă de mare va tot folosi în primii ani ai copilăriei și, probabil, și după. Știu că în primele 3 luni eu i-am pus doar ser, dar ulterior am folosit când avea năsucul mai înfundat.
 11. pompiță de nas. Am ales vreo 3 modele, eu nu am reușit să curăț nasul cu vreuna dintre ele. Așa că am cumpărat batista bebelușului, care mi se pare cea mai tare invenție. Înainte nici nu puteam să concep că există așa o grozăvie, acum mi se pare foarte utilă pentru că stau mai liniștită în lupta cu otitele. Am încercat să nu abuzăm de ea, am folosit-o de maxim 3 ori pe zi, de obicei înainte de somn. Îmi amintesc și acum când i-am curățat la prima răceală nasul cu aspiratorul, cât de fericită era imediat după, de parcă cine știe ce super chestie minunată i se întâmplase. (later edit: Știu că există discuția că batista bebelușului ar putea usca mucoasa nazală, dar doctorii spun că nu este cazul. Noi și la 6 ani mai folosim aspiratorul, pentru că o singură dată nu l-am folosit, la o răceală, și a făcut otită. Am preferat să evităm riscul).
 12. termometru cameră cu higrometru. Inițial nu a fost pe listă, dar când s-a răcit vremea și am început să avem căldură, devenisem stresată că e aerul prea uscat în cameră. Am aflat astfel că, din contră, aerul tinde să fie prea umed. A fost bun, pentru perioada cu multe stresuri inutile de început, măcar rezolvă o situație. Acum am uitat complet să mai verific temperatura sau umiditatea. Nu mi-au plăcut cele cu afișaj electronic, astfel că am ales modelul ăsta, doar că al nostru are și suport pentru masă.
 13. ulei Weleda pentru colici. Am plecat de la premisa că nu o să îi dau din prima picături pentru durerile de burtică, încerc întâi cu ulei. Am recurs repede la picături, pentru că masajul avea și nu prea avea efecte, dar și pentru că fetița mea nu stătea la masajul pe burtică în momentele în care era iritată.
 14. cremă mentolată pentru nas înfundat. Nu a fost răcită când a fost mică-mică, iar ulterior am trecut direct la picături, astfel că nu am folosit-o. Mi-a fost teamă că poate e prea puternică și nu o să îi placă, m-am gândit că cine știe ce conține… nu știu de ce am fost reticentă cu cremele de tipul ăsta. Văd că, în general, se recomandă la vârsta peste 3 luni.
 15.  apă termală. Eu am avut de la Uriage și o foloseam pentru bubițe. Bebelușilor le apar tot felul de bubițe, o dădeam cu apa asta și era super ok, treceau repede. Nu știu dacă ar fi trecut la fel și fără, nu am încercat 🙂
 16. suzetă 0-3 luni. Eu am fost pro suzeta, dar nu i-am dat-o de la naștere. Există o perioadă propice (window of opportunity), undeva în jurul vârstei de 6 săptămâni, astfel încât să nu afecteze suptul la sân, să nu îl păcălească pe copil și astfel să stimuleze sânul mai puțin și să producă o cantitate mai mică de lapte decât ar trebui. Eu am ales suzete simetrice de la Philips, dar ne-am chinuit la început pentru că îi tot cădea din gură și se enerva foarte tare, făcea crize. Mai târziu am aflat că sunt suzete speciale de nou-născut, mai micuțe și aderente, de la MAM, probabil le-aș fi încercat. Se numesc MAM Start. Am preferat suzetă decât să o văd cu degetul în gură și m-am gândit că va fi un calmant bun pentru durerile de dinți. Cu toate astea, perioada de început, când îi tot cade din gură, e îngrozitor de frustrantă.
 17. clips suzetă – e util când pleci de acasă și îi mai cade suzeta pe jos. Ulterior am învățat care e cel mai practic sistem de prindere. Și am descoperit că există și șervețele de șters suzetele de la Chicco.
 18. Panadol baby / Paracetamol supozitoare 125 mg. Fiecare doctor are preferintele lui. Nouă ne-a recomandat pediatra supozitoarele, am folosit prima dată după vaccinul de 2 luni. E bine să le ai în casă.

Igienă și baie

 1. șervețele umede Pampers Sensitive. Eu sunt o persoană practică, astfel că am preferat să folosesc șervețele decât să fug la baie să spăl copilul după fiecare pipi sau caca, mai ales noaptea. Nu mai spun că în primele zile bebelușul face caca foarte des, am preferat să mă mișc repede cu schimbatul de pampers și am ales varianta asta, cu șervețele. (lader edit: acum au apărut șervețelele Pampers Aqua Pure, eu sunt fan).
 2. cosmetice. Aici am inclus inițial gel de baie, șampon și cremă de corp, dar în final am ales un gel de duș și șampon 2 în 1 de la Weleda, de care am fost foarte încântată. Singurul minus e că nu e practic, e în tub, ar fi fost mai ușor de manevrat cu pompiță. Dar miroase minunat!
 3. ulei masaj și pentru cojițe pentru cap de la Weleda. Am luat, dar nu i-am făcut masaj, parcă niciodată nu am prins momentul oportun. Ideal era după baie, dar atunci mă grăbeam să o îmbrac repede și să o alăptez. Însă m-am bazat și pe faptul că a venit o foarte drăguță kinetoterapeută care îi făcea masaj o dată pe săptămână, din vârful degetelor de la picioare până în vârful capului. Așa că am consumat uleiul, în cele din urmă.
 4. scutece Pampers sensitive. Cu acestea am început, până pe la nr. 2, când a început să se irite de la ele. Am trecut la marca babylove de la DM, au fost bune, fără miros, își făceau treaba. Dar la numărul 4 am început să avem accidente, cu pipi care curgea pe lângă, pentru că nu făceau față la o cantitate mare deodată, și ne-am întors la Pampers.
 5. cremă funduleț. Am avut și Bepanthene și îmi pusesem pe listă Sudocrem. Însă am primit de la o prietenă bună din Franța o cremă minunată, Liniment Oleo Clacaire, special pentru funduleț, pe care, în mod ciudat, nu prea o găsești în altă parte (am înțeles că a început să se găsească și la noi în farmacii). Nu înțeleg de ce e atât de populară în Franța și în alte țări nici nu prea s-a auzit de ea. Chiar e super faină. De obicei are grijă de mine și îmi reface ea stocurile, dar am putut sa comand și de pe amazon.
 6. cădiță baie. Din cauza spațiului limitat din casă (și după ce naști spațiul se restrânge din ce în ce mai mult) am ales o cădiță pliabilă de la Stokke, cu reductor pentru nou născut. Am fost mulțumiți de ea, e foarte încăpătoare. Nu am luat cu suport, noi îi făceam baie în cameră și îi puneam cădița pe o masă de lemn pliabilă. Nu a ținut atât de mult, în mesajul de marketing spuneau că încape și la doi ani să se bălăcească în ea, dar, oricum, pe la 6-7 luni am început să îi facem baie în cadă, că dădea foarte tare din picioare de bucurie. Acum a devenit cutie de jucării.
 7. prosop bebe de baie, cu glugă. Am ales modelul de la IKEA și mi-a plăcut atât de mult, că am mai luat unul. Îmi place că are lateralele lungi și bebelușul stă bine înfășurat în el.
 8. prosopele mici. În primele câteva luni, prosopelele sunt esențiale, pentru șters la guriță. Inițial am avut prosoapele astea, de la IKEA, pe care eu le folosesc cu succes și la bucătărie, dar mi s-au părut cam aspre pentru pielea fină a bebelușului. Astfel că m-am orientat și am luat unele de muselină, de la bebetei. Am luat 10 bucăți, dar acum cred că aș lua 20.
 9. saltea de schimbat pampers, pentru pat. Am ales tot varianta de la IKEA, am mai și primit două, e clar că trebuie mai mult de una. Am luat însă și aleze, pentru că sunt mai practice.
 10. detergent special pentru bebe. Am optat încă de la început pentru Persil sensitive și am fost încântată de cum miroase și cum spală hainele bebelușului. Am avut lichid, dar și pudră, în funcție de ce am găsit. În primul an nu am folosit deloc balsam și i-am spălat hainele separat.
 11. forfecuță bebe, pilă. Nu am mai luat pilă, iar forfecuță am ales Chicco. Însă în spital am uitat-o acasă și a cumpărat soțul alta, de la Nuk, cu mult mai bună! (later edit – pe cea de la Nuk o folosim și acum, la aproape 7 ani).
 12. scutece finet. Am cumpărat (de la IKEA și mi s-au părut cam aspre), am și primit, nu am folosit deloc.
 13. igienizator suprafețe. Am luat, în ideea că mai curăț una – alta. L-am folosit foarte rar, pentru că nu am fost obsedată de ideea de a curăța des / steriliza orice. (later edit: între timp a apărut COVID … )

Alăptare / hrană

 1. balsam sâni. Îmi făcusem o selecție de balsam bio, dar am primit lanolină și mi s-a părut foarte bună, nu mi-a mai trebuit și balsam. Nici nu trebuie înlăturată de pe sân înainte de alăptare.
 2. lanolină. O aveam pe listă, dar am primit și de la spital, și de la o prietenă. Cea de la Lansinoh mi-a plăcut mult.
 3. sutien alăptat cu cupă ajustabilă. Nu e pentru bebe, dar îl trec. E f util. Mi-am luat de la H&M și sutiene și maieuri speciale pentru alăptat, au fost foarte practice. Eu îmi pusesem pe listă și haine cu nasturi, potrivite pentru alăptare, dar m-am descurcat cu ce aveam prin casă. Cu maieurile H&M am rezolvat mare parte din problemă.
 4. pompă de sân Avent sau Medela. Nu mi-am cumpărat pentru că am fost super norocoasă și am primit o pompă electrică de la Medela. Mi-a fost utilă pentru că am avut probleme cu lactația.
 5. biberoane Avent. eu sunt fan Philips. Am luat și de sticlă, și de plastic. Dar acum, după aproape doi ani, am rămas exclusiv la cel de sticlă. E mai greu, dar se curăță foarte bine, nu rămâne sticla pătată, arată la fel ca în prima zi. Am ales tetine speciale. La început însă nu am folosit deloc, pentru că am alăptat exclusiv. Am avut și biberon special pentru nou născuți, de la Medela (Calma), mă gândisem eu că e ok, că replică stilul de alăptat la sân, dar fetiței mele nu i-a plăcut, nu s-a descurcat deloc să tragă din el.
 6. comprese Multimam. Le-aș scrie de două, ba nu, de zece ori pe listă. Sunt mi-nu-na-te! Cu ele și cu laolina am reușit să nu am deloc răni la sâni. Sunt răcoroase și calmante. Le luam de la bebetei, dar știu că se găseau mai greu.
 7. set stocare lapte matern (pungi). Mi-am luat pungi și mi-am păstrat lapte la congelator pentru momentele în care plecam de acasă și copilul trebuia să mănânce. Asta însă după ce am trecut la biberon.
 8. ceai alăptare. Îmi pusesem pe listă un ceai de la Weleda, dar am găsit la bebetei un ceai de alăptare nemțesc, la pliculețe, foarte bun. Am avut și varianta ieftină, românească, dar trebuia să pun mai multe pliculețe deodată și mi s-a părut că de fapt nu fac mare economie. Am cumpărat și Hipp, e cam dulce, dar merge.
 9. ulei pentru stimularea lactației. Nu am luat, am băut doar ceai și își făcea efectul. Când m-am pregătit să mă întorc la serviciu și am trecut și la lapte praf, lactația a mai scăzut, dar am luat pastile, Galafor, care au fost eficiente, în combinație cu ceaiul.
 10. linguriță din silicon pentru bebeluș. Nu am luat și nici nu am avut nevoie. I-am dat picăturile cu pipeta sau seringa (vezi mai jos).
 11. pipetă pentru picături. Mi-am luat mai multe pipete (clasice, din sticlă) de la farmacie. Se sterilizează foarte ok. Seringa mi s-a părut mai practică
 12. bavețele bebe. Am crezut că o să îmi trebuiască, dar în primele luni nu am folosit deloc.
 13. încălzitor și sterilizator casă / mașină. Până la urmă am optat pentru un sterilizator pentru cuptor cu microunde de la Philips, mi s-a părut foarte practic, încap multe în el, iar eu nu am o problemă cu utilizarea cuptorului cu microunde. Încălzitor nu mi-a trebuit, am încălzit la microunde dacă am avut nevoie (de ex. lapte de la congelator), cu măsurile de precauție de rigoare (se agită foarte bine lichidul și se testează, pentru că la microunde se încălzește neuniform).

Haine și jucării

Încă din start trebuie să menționez că nu am cumpărat haine, am primit de la sora mea, care a adunat de-a lungul timpului hăinuțe de la 4 fete. Am avut chiar mai multe decât aveam nevoie. Lista mea e pentru vară, pentru că am născut vara. Acum, gândindu-mă, nu aș cumpăra prea multe haine. Fiecare mamă dezvoltă preferințe pentru un anumit tip de haine și bebelușul este posibil să aibă și el preferințe. Aș merge pe câteva hăinuțe la început și aș mai îmbogăți stocul pe parcurs, în funcție de nevoi. Body-urile sunt foarte importante și nu sunt niciodată prea puține.

 1. salopete de bumbac, preferabil cu botoșei. Eu am născut vara și nu i-am prea pus pantalonași (doar în primele zile, când am înțeles că bebelușii nu își prea reglează temperatura corpului). Apoi o țineam doar în body fără pantaloni. Fetița mea nu a suportat pantalonași cu botoșei, pentru că îi limitau mișcările.
 2. body tip maieu sau cu mânecă scurtă. Cele în 7 capse sunt foarte practice. Mie, personal, nu mi-au plăcut body-urile care se încheie cu șireturi pentru că eram tot timpul contra cronometru la îmbrăcat și mă mișcam cam greu cu șireturile.
 3. body cu mânecă lungă. La fel, recomand modelul în 7 capse.
 4. pantalonași cu botoșei. Așa am avut eu pe listă, dar am folosit pantaloni simpli.
 5. pulovăraș / jerseu. Aici depinde și de vreme. Pentru perioad verii cred că e suficient o bucată, bebelușii cresc repede și nu e cazul să te aprovizionezi cu haine din sezonul următor încă de la naștere.
 6. șosete.
 7. costumașe cu bluziță și pantalonaș – de pus peste body cu mânecă scurtă.
 8. căciuliță subțire de bumbac. I-am pus doar în primele săptămâni, în primele minute după baie. Nu am ținut-o niciodată cu căciulă în casă, nici iarna.
 9. o jachetă – nu îmi aduc aminte să fi avut nevoie când era nou-născut, am folosit un pulovăr mai grosuț.
 10. pălăriuță soare. Aveam pe listă, dar nu am avut nevoie pentru că am protejat-o de soare în primele luni. Am ieșit doar când nu era soare puternic.

Mobilier și accesorii

 1. pătuț. Mie mi-au plăcut mult modelul de la IKEA la care se poate da jos o laterală, doar că era prea mare pentru camera noastră. Am ales un alt model, un pătuț foarte mic, pe care furnizorul l-a adus din Italia, care a fost ok ca dimensiune, dar cam fragil. A fost foarte practic să lipim pătuțul de patul nostru. Eu mi-am dorit foarte mult să luăm pătuț pentru cosleeping, astfel că nu am luat în calcul modelul de pătuț tip țarc.
 2. saltea. Există saltele speciale pentru bebeluș, noi am luat-o pe cea care a venit la set cu pătuțul.
 3. protecții laterale pătuț. Am avut tot la set cu pătuțul cumpărat, dar nu le-am folosit, nu am fost adepta lor. Am vrut ca fetița mea să vadă în jurul ei, iar la vîrstă foarte mică nu se mișcă atât de mult încât să se lovească de marginea pătuțului.
 4. cearceafuri absorbante de unică folosință (aleze). Sunt foarte practice pentru schimbat copilul.
 5. cearceaf pat. 
 6. paturică. Am avut o păturică tip floare, fetița mea nu a fost genul care să se liniștească înfășată, din contră, se enerva grozav.Nici acum nu suportă mâinile în prosop, după baie. Am mai avut o păturică – accesoriu de la geanta mea de mămică, pe care am folosit-o intens.
 7. sac de dormit. Am avut un model fără mâneci, primit, și mi s-a părut foarte practic pentru că mereu am fost stresată să nu îi vină copilului pătura peste față în timpul somnului. Dar l-am folosit abia când a început să se foiască în pat.
 8. lampă de veghe. Nu am avut, am folosit o veioză obișnuită, apoi am început să țin televizorul pe radio. Ulterior, pe la 1 an, am cumpărat o lampă mică și haioasă, dar i se terminau bateriile imediat și am abandonat-o.

Gadget-uri și alte lucruri drăguțe

 1. cărucior. Eu am tratat căruciorul ca pe un gadget și nu ca pe un obiect utilitar. M-am gândit că fetița mea va sta mult în cărucior și e important să fie comod, să amortizeze șocurile, să aibă un material în care să nu îi fie cald, să fie reversibil. Cred că am citit sute de review-uri până am ales modelul nostru, Jane Rider Reverse Matrix, am cântărit argumente pro și contra și nu îmi pare deloc rău de alegerea făcută. Am fost realmente atașată de acest cărucior.
 2. Manduca. Merge de la 2-3 luni, cu insert de nou născut (îmi asum ce zic, am citit mult și pe tema asta și sunt convinsă că e safe). Însă fetiței noastre nu i-a plăcut deloc în Manduca în primele 6 luni.
 3. bouncer. Am ales Nuna Leaf, dar acum aș zice că nu merită banii. A stat destul de puțin în el, acum îl avem împrumutat și sper să mai stea fetița noastră în el când va fi mai mare, pentru că a fost foarte scump și folosit mai deloc. I-am luat inclusiv copertină, pe care nu am folosit-o, pentru că la început nu a vrut să stea în el, apoi a venit toamna. Cred că acum aș lua un bouncer la mâna a doua, dacă aș pune în balanță preț produs vs utilizare.
 4. baby monitor. Este foarte practic să aibă și audio și video. Noi nu am mai luat, avem o cameră de supraveghere și o conectăm la router. Monitorizăm folosind o aplicație de iphone. E un sistem practic, dar are și minusuri (camera se mai blochează, uneori volumul nu funcționează corespunzător). Cred că acum aș alege, totuși, baby monitor, mă oprisem la un model Philips.
 5. cercei. I-am pus cercei din maternitate, am avut nevoie de cerceii de aur de la bun început (nu am știut și a trebuit să ne mobilizăm să îi luăm când eram încă în maternitate). Am primit de la cumnata noastră o percehe de cercei foarte frumoși, din aur alb (pe care îi remarcă toate doctorițele :)) Am vrut să scap de grija găurilor pentru cercei din start, altfel cred că aș fi tot amânat momentul.
 6. geanta de mămică. Aici am procedat la fel, am citit review-uri multe, multe, pentru a alege o geantă cu aspect mai drăgălaș, dar nu copilăresc. Și am ales un model de geantă de mămică de la Babymoov, de care sunt mulțumită. (între timp am găsit un rucsac foarte practic pentru mămici, cu buzunare pentru biberoane, f f ok).

Am scris si despre 10 lucruri utile imediat după naștere, pentru mamă, pe toate le găsiți și aici.

Photo By: pixabay.com
17 comentarii la
“Lista de cumpărături pentru nou-născut”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.