Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Ce să iei în calcul când slăbești, dincolo de deficitul caloric

Mâncăm azi mai puțin și ne așteptăm să vedem pe cântar un kilogram în minus, a doua zi. Dar poate a fost o zi mai stresantă și organismul a reținut apă.

sau

După câteva luni de slăbit, rata de scădere în greutate încetinește și ne frustrează maxim. De fapt, rata metabolică de bază a organismului a scăzut – e un proces normal de adaptare.

Deși, în mare parte spunem că a slăbi se reduce la deficit caloric, sunt numeroase procese care influențează ecuația calories IN – calories OUT. De aceea dieta de pe net poate să nu funcționeze în cazul tău, dar pentru prietena ta, da. Sau de aceea ai slăbit cu o anumită dietă acum 3 ani, dar de data asta nu mai merge.

Harta proceselor metabolice din organism. Sursa: biochemical-pathways.com

Complexitatea proceselor din organismul nostru arată de ce scăderea în greutate este un proces continuu de testare și ajustare la reacțiile individuale, care trebuie abordat pe termen lung. Partea ce ține de metabolism este doar o piesă din ansamblu. La fel de fascinant e cum funcționează creierul nostru când luăm decizii ce țin de mâncare sau cum comportamentele de zi cu zi pot să ne ajute sau să ne saboteze.

Cred mult în ideea deficitului caloric, dar este o ultra simplificare a procesului de slăbit. Scăderea în greutate, prevenția, managementul greutății țin de:

  • factori genetici și biologici
  • intervenții la nivel comportamental
  • mediul fizic, social și economic
  • modul în care deciziile individuale – cum acționează creierul pentru a lua decizii la nivel de alegeri și comportamente – sunt influențate de sistemele societății – familie, alegeri de grup, politici in domeniul sănătății, sociale și economice.

Iată, de exemplu, de ce poți să zici că de mâine slăbești, iar când te duci la cinema să devorezi o găletușă de popcorn cu caramel. E o decizie modulată:
– de mediu – ai în jur o întreagă gamă de senzații vizuale și olfactive, care ajung la creier și dau semnalul ”Vreau”,
– de obișnuințe – dacă ai mâncat floricele de fiecare dată când te-ai dus la cinema, să nu iei acum floricele înseamnă să întrerupi un lanț al obiceiurilor. Obiceiurile se dezvoltă prin formarea de căi neuronale care ne ajută să automatizăm deciziile. Dacă vrei să întrerupi un obicei ai nevoie să acționezi deliberat și strategic.
– de organism, care cere să rămână în starea sa familiară. Schimbarea e grea și niciodată organismul nostru nu va prefera schimbarea în detrimentul stării de fapt. O să îți găsești numeroase pretexte și scuze pentru a nu te schimba. Organismului îi place starea de confort și va lupta din greu să rămână așa cum e.

Când înțelegi procesele complexe implicate în procesul de slăbit, nu mai reduci situația de mai sus la lipsa de voință. Asta îți va da ocazia să ai mai multă înțelegere față de tine și, mai ales, răbdare. Nu poți schimba obiceiuri alimentare de pe o zi pe alta. Dar nu este imposibil. O poți face dacă înțelegi câteva principii de bază și treci printr-un proces conștient de analiza a reacțiilor individuale. Asta ar trebui să facă pentru tine un coach de nutriție – să îți dea tehnici ce țin de alegerea alimentelor, dar și instrumente de schimbare comportamentală și de mindset.

Când slăbești, caută pe cineva care să te trateze individual, care știe să pună lucrurile în context pentru tine. Care te poate susține în acest proces și care să te ajute să găsești strategiile personalizate pentru a lua decizii în funcție de situațiile prin care treci. Nu e suficient un plan alimentar sau un retreat de 7 zile ca să pleci alta. Nu e suficientă nici măcar o dietă de 30 de zile. Procesul de slăbit este mai mult decât a da jos niște kilograme, e o schimbare transformațională a modului în care înțelegi ce înseamnă să trăieși sănătos, astfel încât să nu mai trebuiască să fii nicio zi la dietă.

#slabesteinteligent

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.