Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Mănâncă și legumele!

Legumele trebuie să fie în farfurie la fiecare masă a zilei. Este foarte important dacă vrei să ai o nutriție sănătoasă. O porție de legume ar trebui să fie, ca dimensiune, de mărimea unui pumn strâns. Dacă ești adepta plant-based, atunci, cu siguranță, trebuie să adaugi mai mult, pentru că ai nevoie de proteine (de ex. din mazăre, linte, fasole etc).

De ce să mâncăm legume?

Am auzit de când eram mici, de multe, multe ori, să mâncăm și legumele din farfurie, pentru că au vitamine. Efectele benefice sunt mult mai numeroase:

  • Au minerale (ex, Fier, Zinc, Mangan, Cupru, Calciu).
  • Au un conținut ridicat de fibre care contribuie la sănătatea microbiomului.
    În intestin avem foarte multe bacterii – 100 de trilioane – variate – 300-500 de tipuri, care ajută la absorbția nutrienților și la neutralizarea toxinelor. De asemena, microbiota are rol în menținerea echilibrului imunitar. Studiile recente arată că atunci când microbiomul suferă modificări, pot apărea boli autoimune. Inclusiv starea de spirit este influențată de echilibrul microbiomului.
    Microbiomul este diferit de la persoană la persoană în funcție de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este cât de variat mâncăm, pentru a menține diversitatea bacteriilor.
  • Fibrele din legume au un rol foarte important în managementul greutății. Dacă vrei să slăbești – cu alte cuvinte să ai un deficit caloric – este important să te ajuți de beneficiile lor. Au puține calorii la o cantitate mare, sunt sățioase, astfel că după o masă în care incluzi și legume vei rezista mai mult fără să îți fie foame.
  • Legumele sunt foarte importante pentru digestie, reglând tranzitul. E adevărat că unele dintre ele este posibil să te baloneze (fasolea, conopida, varza etc). În acest caz, cea mai simplă abordare este să testezi și să elimini ce îți face rău.
  • Studiile arată că persoanele care un consum crescut de fibre au un risc redus de a face cancer de colon.
  • De asemenea, există studii care arată că un consum de legume cu un conținut rificat de fibre reduce nivelul lipidelor din sânge.

Ce să reții:

  • să adaugi legume la fiecare masă – cantitatea unui pumn închis
  • să mănânci cât mai variat. Lista legumelor este foarte generoasă. sigur vei găsi din tot spectrul culorilor ceva care să îți placă. Fă-ți o listă de preferințe și asigură-te că le rotești pentru varietate.
  • Legumele te ajută să nu ți se facă foame repede și au puține calorii la 100 de grame. Sunt foarte bune pentru managementul greutății corporale.
infografic legume sanatoase
Photo By: Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.