Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Jucăriile preferate la 1 an jumătate – 2 ani

Am senzația că pe măsură ce fetița noastră înaintează în vârstă, jucăriile preferare se înmulțesc. M-am limitat doar la 10 preferințe, nu am inclus nicio carte, pentru că despre ele vreau să scriu separat. Cu toate acestea, cred că ar fi trebuit să fac o categorie aparte cu mașini, pentru că este relamente fascinată de ele. Apoi ar mai fi câteva, care au interesat-o o perioadă și care merită mențioante, cum ar fi trenulețul cu șină și jocul cu îmbrăcatul fetițelor, iar sporadic se mai joacă și cu trusa de doctor (nu o găsesc pe net pe a ei, dar seamănă destul de mult cu asta, ba chiar e mai ieftină aici).

Cam astea au fost jucăriile ei preferate și, într-o oarecare măsură, încă sunt în preferințele ei, dar e clar că se conturează noi preocupări.

  1. cutii cu diverse piese, gen lego de dimensiune mare (big blocks), sau diferite forme din lemn. Nu stă în sesiuni lungi de joacă, dar le are tot timpul la îndemână, se mai oprește la ele, mai construiește ceva, le împrăștie prin toată casa și apoi își caută altceva de făcut. Dar pe măsură ce trece timpul, e din ce în ce mai pricepută în a le așeza și se joacă în mod constant cu ele.
  2. acuarele de pictat cu mâna. Când i le-am cumpărat, am luat și un bloc de desen cu foi mai lucioase, special pentru pictat cu mâna, care a fost util pentru că are colile foarte mari. A pictat din când în când cu degetele, alteori cu pensulele. Acum o face din ce în ce mai rar, doar dacă nu are alte activitate în minte, mai degrabă ca alternativă la plicitseală.
  3. jucărie de pluș de la H&M. Cei de la magazin au obiceiul să arunce pe rafturi, printre haine, diverse jucării de pluș. Așa a agățat acum vreun an o oiță, iar în urmă cu vreo cinci luni o șoricuță cu tutu roz, căreia i-a spus Ake (nu știu dacă e cu k, dar pare mai modern și internațional așa). Ca o paranteză, când primește o păpușă, jucărie de pluș, o las pe ea să îi aleagă numele. Pe Ake a dus-o peste tot, prin parc, cu mașina, prin casă, cam pe unde i s-a părut interesant. O preferă mai degrabă fără rochie, se pare că e mai interesant așa. Acum e în faza în care a renunțat la Ake și s-a întors la primul ei prieten adevărat, Bubu.
  4. căsuțe de păpuși. Nu există jucărie mai interesantă ca o căsuță căreia i se deschid ușile. Prima căsuță cu care s-a jucat a obsedat-o câteva zile, era înnebunită după ea, nici nu mai voia să doarmă. O căsuță veche de vreo 14 ani, cu care s-au jucat înainte trei verișoare, deci era bine folosită și incompletă, și pe care și-a luat-o acasă, cu împrumut. Sunt sigură că va suferi mult când o va da înapoi, pentru că mai așteaptă o verișoară la rând. Am răscolit internetul după ea, se pare că nu se mai găsește și nici nu am văzut ceva asemănător. Are foarte multe uși și, cum spuneam, asta pare să fie cea mai tare chestie la o căsuță. Am mai luat niște alternative, o plasticăraie cam cheap (ca look, nu și ca preț) din Cora și o casă Lego, pe care a plăcut-o din prima și căreia i-a dedicat mult timp, așa am mai putut și eu să spăl vasele.
  5. ouă Kinder. Are o pungă plină cu surprize de la ouă, le mai ia din când în când și le studiază. Are câteva preferate, în principal mașinuțele și fetițele. În ultima perioadă nu prea am mai cumpărat ouăle de la Kinder, pentru că ediția de vară e săracă în surprize și nici ciocolata asta nu îi place prea mult. Așa că aș trece aici ouăle Kinder clasice.
  6. jucăriile de nisip. Nu cred că există copil care să nu aibă și căruia să nu îi placă găletușele, lopățelele, greblele, formele de nisip, basculantele. E drept că oricâte instrumente de nisip are avea, tot mai interesante sunt ale celorlalți copiii. Dar cred că sunt un must în lista de cumpărături a copiilor.
  7. creta colorată. După ce am învățat lecția că fiecare copil are jucăriile sale de nisip, am aflat că fiecare copil are punguța sau cutiuța lui cu cretă colorată. Fetiței noastre îi place mult să sară șotronul și, mai nou, își desenează singură o chestie căreia îi spune șotron. Creta e perfectă pentru copii, e bună și afară, și în casă. Avem și o tăbliță pe care poate desena, dar se pare că gresia e mai interesantă, de la o vreme.
  8. Minnie. Există o fază Minnie, oricât ai evita. Noi am vrut să ocolim chestiile standard: roz, Minnie, fundițe, sclipici, dar nu poți să înoți contra curentului. Deci Minnie și-a luat partea: abțibilduri, figurine, cărți, serialul Minnie bowtique. Suntem spre finalul fazei cu Minnie, la cei doi ani minus câteva zile.
  9. apă. Apă la chiuvetă, apă la cișmea, apă din furtunul de spălat terasa, apă din bălți, apă de la duș sau baie. Orice joacă legată de apă se lasă cu râs zglobiu. Este una dintre cele mai mari fericiri, mai ales dacă poate să stropească pe cineva. Cel mai greu e să țin sub control cantitatea de apă care ajunge pe lângă zona de joacă. Dar când o văd cât e de fericită, ce mai contează…
  10. Peppa Pig. A avut o perioadă în care se uita la Peppa și nu mai voia altceva. Stăteam cu ea și îi traduceam. Mi-a devenit și mie simpatică tare și m-am suprins de câteva ori urmărind-o singură, la laptop. De la Peppa a învățat multe cuvinte în engleză și multe obiecte (balon cu heliu, pizza, căpșuni, zmeu, clătite etc). Și Peppa se pregătește să dispară din peisaj, odată cu Minnie, a văzut cam toate episoadele până la saturație.

Aștept cu interes să văd ce vom pune pe listă în următoarele 6 luni.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.