Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Relația de cuplu este o prioritate pentru copii

Copiii sunt foarte vigilenți și simt imediat orice tensiune în cuplu. Chiar dacă părinții spun că nu se ceartă în fața copiilor, dacă tensiunea persistă pentru mai multe zile, părinții nu își vorbesc, se evită, copiii simt că ceva nu e în regulă, că partenerul este pedepsit prin retragerea atenției. Tensiunile în cuplu și conflictele nerezolvate le induce copiilor panică și se simt amenințați, trăind teama de abandon. De aceea trebuie asigurați că nu este niciun pericol pentru ei. Mai mult, este important să le arătăm copiilor că atunci când apar conflicte le rezolvăm. Sfaturile vin din partea psihoterapeutului Domnica Petrovai, fondator al Școlii pentru cuplu și Mind Education Health.

Relația de cuplu este cel mai puternic model pe care îl are un copil pentru a învăța despre relațiile interumane. Putem să le transmitem informații prin joc, prin explicații, dar nu se compară cu influența pe care o au intracțiunile interumane din mediul lor.

Relația noastră de cuplu este un model puternic pentru copiii noștri. E în puterea noastră să îi învățăm ce înseamnă o relație sănătoasă de iubire, cum ne exprimăm afecțiunea, aprecierea, cum petrec timpul împreună două persoane care se iubesc. De exemplu, empatia nu se poate învăța în afara relației cu părinții, spune psihoterapeutul Domnica Petrovai.

De la părinți, copiii înțeleg care este rolul femeii într-o relație și care este cel al bărbatului. Preiau stereotipurile, așa cum le văd în familie. Lecția despre feminitate și masculinitate vine în primul rând din partea părinților, astfel că avem un rol important în definirea identității. De aceea este important să fim atenți la stereotipurile pe care le transmitem prin vorbe, prin comportament.

Domnica Petrovai menționează că, în cultura noastră, fetelor li se transmite că ele trebuie să aibă grijă de relație. În momentele dificile, bărbații se distanțează. Ei se tem de emoțiile femeii, care le creează disconfort (se irită, se înfurie), le este frică de vulnerabilitate. Pentru a ieși din aceste tipare, este important să îi învățăm pe băieți să fie în contact cu propriile emoții.

Așa cum vorbim despre parenting conștient, în aceeași măsură și cuplul trebuie să fie conștient. Partenerii trebuie să fie atenți unul la celălalt, la modul în care interacționează, pentru echilibrul emoțional al copiilor lor.

Iată câteva sfaturi din partea specialistului:
1. Găsiți timp zilnic să vă reapropiați. Partenerii se distanțează și fără să existe o tensiune anume, nu neapărat în situații conflictuale.
2. Mențineți noutatea în cuplu. Faceți partenerului o mică surpriză.
3. Păstrați o rutină. Aceasta dă stabilitate cuplului. De exemplu, sâmbăta dimineața ieșim împreună la o plimbare.

Lucruri foarte simple – dacă suntem atenți la ele – pot să îmbunătățească viața cuplului.

Psihoterapeutul Domnica Petrovai a prezentat aceste informații în cadrul evenimentului Social Media for Parents.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.