Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Viroză? Febră? Să ne păstrăm calmul

Când plecăm în vacanță, trusa medicală ne este de mare ajutor. Dar la fel de important este să fim părinți relaxați. Dr. Sorin Cadar, medic primar ORL, spune că 80% dintre afecțiunile copiilor sunt induse sau provocate de altcineva, medici sau părinți, fenomen ce poartă numele de iatrogenie.

Copiii sunt îmbolnăviți din cauza noastră. Pediatrii au o vorbă: orice copil care strănută o dată trebuie tratat neapărat și urgent, altfel s-ar putea să se vindece singur în 24 de ore.

Făcând apel la cumpătare și relaxare, dr. Sorin Cadar a punctat foarte clar:

* Orice copil care aleargă transpiră
* Orice copil transpirat care aleargă nu se îmbolnăvește. Mai degrabă se îmbolnăvește copilul transpirat care stă pe loc (avem exemplul clasic al bunicii care strigă către nepot: vino și stai pe bancă, ai alergat și ai transpirat!)
* Orice copil trebuie să mănânce înghețată (eu, personal, nu mă tem că răcește copilul dacă mănâncă înghețată).
* Un copil rezistă la frig dacă îl expui la frig.

Trusa medicală minimă, la plecarea în concediu, ar trebui să conțină:

* antiinflamator nesteroidian (eg ibuprofen), pentru durere sau febră
* antialergic
* antiemetic (contra greață, vomă)
* dezinfectant nazofaringian – picaturile de ochi sunt bune și pentrru nas și pentru urechi
* reglator si disinfectant de tip digestiv
* un unguent local pentru traumatisme

Astfel, trusa ar acoperi cele mai frecvente scenarii care ni s-ar putea întâmpla când suntem plecați: febra, greața și voma, traumatismele.

Cum abordăm episoadele febrile

Febra trebuie ameliorată, nu neapărat combătută, a spus dr. Sorin Cadar. Nu trebuie să ne temem de febră, este un lucru bun ca temperatura corpului să crească, pentru că febra este semnalul de alarmă trimis creierului pentru a stimula sistemul imunitar să intre în funcțiune. Până în 38.5 grade, nu trebuie intervenit cu antitermic – temepratura aceasta ne anunță că sistemul imunitar este activat. Până când temperatura ajunge la 38.5 se pot aplica metodele din bătrâni.

Temperatura peste 38.5 grade este semnalul că sistemul imunitar întâmpină rezistență deosebită și trebuie aplicat tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene. Important este *să se urmeze o cură minimă de 4 zile* pentru ca orgamismul să facă față procesului infecțios. Tratamentul cu antiinflamatoare este de 4 zile standard, chiar daca a doua zi nu mai e nicio problemă.

La o temperatura peste 39.5 grade trebuie mers neapărat la doctor.

Nu se dă antibiotic decât dacă este prescris de un medic competent. 88% dintre afecțiunile infecțioase sunt virale și nu există antibiotic antiviral, a subliniat dr. Sorin Cadar. Mă bucur că domnul doctor a punctat din nou acest aspect, pentru că încă văd foarte multe mămici care se grăbesc să prescrie antibiotic la primul semn de răceală sau la roșu în gât.

Dr. Sorin Cadar a vorbit despre trusa medicală de vacanță în cadrul evenimentului Social Media for Parents 2017.

Am mai scris despre prescrierea antibioticului și diferența dintre infecții virale și bacteriene.

Photo By: flickr.com - Miguel Abad, under cc license

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.