Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

ADHD? Este o invenție

Aș fi zis-o eu, dar nu am nicio competență. E un fel de intuiție amestecată cu ceva articole citite. Dar când o spune unul dintre cei mai mari psihologi ai lumii, specializat pe dezvoltarea comportamentală a copiilor, mă bucur să îl pot cita: ADHD e o invenție.

Cine este acest psiholog renumit? Se numește Jerome Kagan și vine chiar din America ADHD-ului. E unul dintre pionierii psihologiei dezvoltării copiilor. E unul dintre cei mai importanți psihologi ai secolului XX și contribuția sa e atât de valoroasă încât este, într-un clasament global, înaintea lui Jung sau Pavlov.

În opinia lui Kagan, diagnosticul de ADHD este pus foarte ușor, spre beneficiul industriei farmaceutice și al medicilor psihiatri. El crede că prea repede se prescrie tratament medicamentos și că medicii pun diagnostic pe medicamentele pe care trebuie să le prescrie și nu invers.

Kagan spune că dacă un copil de 7 ani este plictisit la școală și deranjează orele este diagnosticat cu ADHD. Acum 50 de ani s-ar fi spus despre el că este leneș. ”Orice copil care nu se descurcă la școală este trimis la pediatru, care spune că are ADHD și prescrie Ritalin”.

Efectul acestui obicei este devastator pentru copii, care cred că este ceva în neregulă cu ei. Kagan povestește că el însuși era un copil agitat când era mic și mama lui l-a asigurat mereu că este ok, doar că gândea mai repede decât vorbea. La vremea aceea credea despre el că se purta așa pentru că era deștept. Astăzi, ar fi diagnosticat cu ADHD și i s-ar inocula ideea că suferă de o boală psihică.

Kagan nu se ferește să spună lucrurilor nume. Întrebat fiind dacă ADHD este o invenție, a afirmat cu precizie: da, e o invenție.

De altfel, inclusiv ”părintele” ADHD, Leon Eisenberg, se arăta îngrozit, spre sfârșitul vieții, de avântul cu care medicii prescriau medicamente pentru a vindeca ADHD. Este faimos citatul lui Eisenberg – cam scos din context: ”ADHD este un prim exemplu de afecțiune fabricată”. Ce voia să spună Eisenberg era că ADHD nu are atât cauze genetice, cât motive psihosociale. ”Predispoziția genetică pentru ADHD este supraestimată. Psihiatrii specializați pe problemele copiilor ar trebui să analizeze mai în detaliu motivele psihosociale care determină probleme comportamentale. Există conflicte cu părinții? Sunt probleme în familie? Astfel de întrebări sunt importante, dar iau foarte mult timp. O pastilă se prescrie foarte repede”, a încheiat Eisenberg oftând.

Între timp, incidența ADHD în rândul copiilor crește de la an la an. Pentru că acum medicii și părinții sunt mai informați și diagnosticul e pus în baza unei evaluări mai riguroase. Amuzant, nu? Mai ales când ne gândim că în SUA, 2/3 din copii diagnosticați cu ADHD sunt sub tratament medicamentos. Iar 1 din 10 copii e diagnosticat cu ADHD. Din 2006 până în 2014, numărul cazurilor de ADHD în rândul copiilor a crescut cu 42%. Americanii plătesc (date din 2014) 42,5 miliarde USD pe an pentru tratamentele prescrise de medici copiilor cu ADHD.

Incidența ADHD în lume este, în medie, de 7%.

Mai multe detalii despre cele scrise mai sus, aici:

http://www.psychiatryadvisor.com/adhd/estimates-of-adhd-prevalence-worldwide-differ-significantly/article/401696/

http://archive.boston.com/news/health/articles/2010/11/11/1_in_10_us_children_has_adhd_survey_says/?rss_id=Top+Stories

http://www.snopes.com/politics/quotes/adhd.asp

http://www.intellectualtakeout.org/blog/scientist-says-adhd-basically-bullsht

https://autiboi.wordpress.com/2012/08/21/adhd-is-an-invention-by-jerome-kagan/

https://www.madinamerica.com/2017/02/renowned-harvard-psychologist-says-adhd-largely-fraud/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_Kagan

http://www.healthline.com/health/adhd/facts-statistics-infographic#6http://www.apa.org/monitor/julaug02/eminent.aspx

Photo By: flickr.com https://www.flickr.com/photos/mindaugasdanys under cc license

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.