Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Răceala. Infecții virale și infecții bacteriene

Durerea în gât nu înseamnă neapărat o infecție bacteriană, pentru care e nevoie de antibiotic. Răceala – cu febră, mucozități, dar și cu durere în gât – este cauzată, de cele mai multe ori, de un virus. Dacă febra nu scade mai multe zile la rând și/sau durerea în gât persistă, este posibil (dar nu neapărat) să apară și o infecție bacteriană și trebuie mers neapărat la pediatru. În cazul copiilor mici, sub 2 ani, este bine să mergem pentru un consult încă de la primele semne de febră.

Pentru infecția virală nu există tratament, ci doar se ameliorează simptomele. Noi primim clasica schemă nurofen, panadol, alternativ, la 4 ore, pentru scăderea febrei, tantum verde sau gâtuleț fericit cu puțin albastru de metil pentru durerile de gât și picături de pus în nas pentru decongestionare (apă de mare, Vibrocil, iar acum, că e mai mare, doctorii prescriu și Nasic). Nu se dă aspirină la copii și adolescenți (este foarte periculoasă, poate da Sindrom Rye, care afectează ficatul și creierul).

Antibioticele nu au niciun efect în lupta împotriva virușilor și vor deteriora imunitatea. E nevoie de timp ca organismul să lupte cu virusul și să se refacă. Unul dintre medicii pediatri de la Medlife ne-a spus ca sunt părinți care, când văd că simptomele răcelii persistă și după o săptămână, insistă să primească rețetă pentru antibiotic. Dar nu are niciun rost, dacă nu există o infecție bacteriană.

Numai doctorul poate decide dacă este cazul să prescrie antibiotic, în baza examenului clinic, după care se poate recomanda exudatul și analizele de sânge. Am auzit cazuri de părinți care, după două zile de febră, administrează pe cont propriu antibiotic. Și, eventual, ulterior se duc la doctor. Rolul părintelui este de a urmări semnele răcelii și de a merge la doctor dacă febra persistă și nu scade cu tratament antitermic sau copilul prezintă dificultăți la respirat sau la înghițit. Sau dacă, pur și simplu, din semnele copilului pare că ceva nu e în regulă. Mai departe, este rolul medicului.

Vitamina C la răceală

Contrar părerii generale și obiceiurilor anumitor medici de a o prescrie, vitamina C în timpul răcelii nu prea e de ajutor. Vitamina C contribuie la creșterea imunității înainte de răceală, și are efecte mici ulterior, când orgamismul este deja infectat. Există și studii care arată că nu există niciun efect pozitiv semnificativ al creșterii aportului de vitamina C ca metodă de a ajuta în prevenția răcelilor, astfel că părerile sunt împărțite. Ce e clar este că, dacă totuși are un efect, este prea mic. În plus, nu s-a putut izola rolul pozitiv exclusiv al vitaminei C în tratamentul răcelii.

Atenție la excesul de vitamina C! Organismul păstrează doar cantitatea de vitamina C de care are nevoie, restul se elimină prin urină. Cantitățile suplimentare de vitamina C, peste nivelul de toleranță al organismului, pot da dureri gastrice și diaree (care încetează odată cu oprirea aportului suplimentar de vitamina C).

Se pare că vitamina C ajută în special organismele supuse unui stres mare (ex. alergătorii de maraton, schiorii), care au nevoie de cantități mai mari de vitamina C. Dar la copii nu este cazul.

În Europa, European Food Safety Authority, instituție care reglementează afirmațiile de sănătate pentru suplimente alimentare, a aprobat doar fraza vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, pentru produse care conțin vitamina C și sunt destinate bebelușilor și copiilor sub 3 ani. Este o frază destul de precaută din care nu reiese că vitamina C crește imunitatea.

Doctorii recomandă sursele naturale de vitamina C – legume și fructe (ardei roșu, portocale, căpșuni, roșii, grapefruit).

Necesarul de vitamina C pe grupe de vârstă:

Cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C

Vârsta Sex M Sex F Sarcină Lactație
0–6 luni 40 mg 40 mg
7–12 luni 50 mg 50 mg
1–3 ani 15 mg 15 mg
4–8 ani 25 mg 25 mg
9–13 ani 45 mg 45 mg
14–18 ani 75 mg 65 mg 80 mg 115 mg
19+ ani 90 mg 75 mg 85 mg 120 mg
Fumători Persoanele care fumează au nevoie cu 35 mg/zi
mai multă vitamina C, față de nefumători.

 

Informații interesante am găsit aici:

http://www.m.webmd.com/oral-health/guide/sore-throat-cold-strep-throat-tonsillitis
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_and_the_common_cold
http://www.livescience.com/36045-vitamin-colds.htmlhttp://www.livestrong.com/article/276865-is-cold-or-hot-better-for-a-sore-throat/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15106140/?i=3&from=/24440616/related
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4298http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/basics/definition/con-20020083
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15106140/?i=3&from=/24440616/related
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/basics/definition/con-20020083
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Notă: Articolele din secțiunea Parenting documentat reprezintă părerea mea personală, formată după parcurgerea mai multor materiale din domeniu și nu se subscriu consultației medicilor de specialitate. Mergeți la doctor.

Photo By: Sursa foto: Sura Nualpradid, user FreeDigitalPhotos.net
1 comentariu la “Răceala. Infecții virale și infecții bacteriene”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.