Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Alege corect ghiozdanul copilului tău. Îl va duce zilnic.

Nu există compromis când vine vorba despre sănătatea și siguranța copilului meu. Au fost mai întâi sistemul de purtare și scaunul de mașină. Acum este rucsacul pentru școală. În curând va fi scaunul de birou.

O activitate care se repetă zi de zi, cum este căratul rucsacului către și de la grădiniță sau școală poate să aibă efecte negative asupra posturii. Sau nu. Dacă alegem înțelept.

Un copil poartă ghizodanul în spate, în medie, 175 de zile într-un an. Greutatea ghizodanului nu ar trebui să depășească 10-15% din greutatea copilului, ale cărui oase sunt fragile, evitând presiunea asupra coloanei vertebrale.

Cum alegem ghiozdanul copilului

E ok ca rucsacul de școală să aibă o culoare frumoasă. Și un preț care să ne convină (legat de preț, să ne gândim că investim într-un produs cre poate fi folosit o perioadă mai îndelungată). Și o compartimentare atractivă. Dar un ghiozdan trebuie să aibă mai multe calități.

Sfaturile vin din partea brandului de ghizodane Herlitz – eu știu de mult timp de brand, le-am și văzut în magazine și le-am admirat mereu pentru că sunt colorate (da, eu mă emoționez la aspect ăsta) și aflasem că sunt recomandate pentru coloana fragilă a copiilor.

La ce să ne uităm când cumpărăm ghizdanul:

1. Să fie anatomic și ergonomic.
Ergonomia nu e un moft, e important să ne protejăm corpul. Până nu m-am apucat de sport consecvent, nu am înțeles cu adevărat cât de importantă este postura pentru sănătatea corpului. Foarte puțini oamenii au o postură corectă în timpul mersului – acum fiind obsedată de asta, chiar mă uit cu atenție pe stradă. Să nu stresăm corpul copilului nostru cu vreun ghiozdan care atârnă aiurea sau cu genți purtate doar pe un singur umăr, cu trollere care pun presiune pe coloană.
Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplați și reglate în funcție de înălțime, este unicul mod de a evita defecte de postură, conform recomandării medicilor, oferite prin intermediul brandului Herlitz.

2. Să fie ușor.
Până să am copii, nu înțelegeam de ce duc părinții ghiozdanele copiilor. Bineînțeles că am spus că eu nu o să fac așa ceva, mie mama nu mi-l căra. M-a lămurit cineva, explicându-mi că sunt foarte grele, copiii de azi au multe cărți și caiete. Ei bine, în condițiile astea este important ca rucsacul în sine să fie ușor, ideal sub 1 kilogram.

3. Să asigure vizibilitate sporită.
Când eram prin clasa a opta, am primit de la câțiva elevi norvegieni niște ochi de pisică (precum cei de bicicletă), pe care ei îi legau de rucsac sau de geacă, să lumineze noaptea și să îi facă vizibili, în condițiile în care la ei nopțile sunt lungi. Noi nu prea avem cultura siguranței în România, din păcate, în general, nu doar în ce privește transportul copiilor către școala sau casă (câți dintre copii poartă centurile de siguranță în autocare, în timpul excursiilor școlare?). Copiii noștri vin seara acasă, iar iarna se întorc pe întuneric. Este important să fie vizibili pe stradă, dar și pe trotuar (mai ales de când cu nebunia cu trotinete și biciclete care circulă cu viteză pe trotuare).
Toate modelele de ghiozdane Herlitz sunt prevăzute cu material reflectorizant și/sau fluorescent pentru o mai bună vizibilitate a copilului în trafic, nu doar în întuneric, ci și în timpul zilei.

4. Să fie rezistent la apă.
Când alegem un rucsac, nu prea ne gândim la aspectul ăsta. Dar cui i-ar plăcea să își ude rucsacul și să scoată din interior cărțile și caietele ude? Eventual și cu ceva culoare de la materialul rucsacului 🙂 Rucsacul Herlitz este rezistent la intemperii și la umezeală și murdărie.

5. Să aibă garanție.
Îmi amintesc că mi-am luat, la un moment dat, o geantă cu garanție pe viață. Mi s-a părut mare lucru să am o geantă cu garanție. Da, există și ghiozdane / rucsaci cu garanție. Herlitz oferă 2 ani.

6. Ideal, să fie recomandat de specialiști
În România, rucsacul Herlitz este singurul recomandat de Societatea Română de Pediatrie, pentru că are suport lombar.

rucsac herlitz

Photo By: Herlitz, arhiva personală

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.