Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Desenele animate preferate de pe youtube

Fetița mea se uită pe youtube, zilnic, dar cu măsură. O măsură pe care nu noi am stabilit-o. Ea singură decide când nu mai are chef să se uite și de multe ori preferă să meargă repede la joacă decât să zăbovească în fața calculatorului. Se întâmplă așa, cel mai probabil, pentru că nu i-am restricționat accesul la laptop sau tabletă, nu i-am oferit acest tip de divertisment ca o recompensă și nu am pedepsit-o luându-i tableta sau interzicându-i accesul la desene. Bine, la noi oricum nu există pedepse și recompense, o abordare în care cred 100%.

În majoritatea cazurilor ne uităm împreună și discutăm ce se întâmplă, îi mai traduc, dacă e ceva în engleză. Când nu sunt aproape de ea (mai spăl un vas, mai strâng o jucărie – dar mai rar, prefer să stau la filme de copii), mă asigur că știu exact la ce se uită.

Dacă anul trecut, pe vremea asta, când avea aproape 2 ani, era înnebunită după Little Baby Bum și Peppa Pig, acum are alte interese. Deși internetul e plin de filme și filmulețe și seriale pentru copii de toate vârstele, uneori e greu să găsești ceva educativ, bine realizat, ca tehnică, și coerent.

Ce am în istoricul meu (pentru că e contul meu) de youtube:

Room on the Broom

Suntem într-o perioadă în care urmărim frecvent o minunată poveste, Room on the Broom. Filmul este în limba engleză, dar din setările de youtube se poate urmări și cu subtitrare – pe mine mă ajută să pot face o traducere simultană cât mai reușită.

Filmul este adaptare după cartea pentru copii, cu același nume, scrisă de Julia Donaldson. Este minunat – coloana sonoră, desenele 3d, dialogurile. Acțiunea poate fi urmărită foarte ușor, pentru că lasă loc mai mult gesturilor și interacțiunilor dintre personaje, decât conversațiilor. Tonul povestitorului este de nota 10 – cum altfel, este vorba despre Simon Pegg…

Desigur, ca orice poveste, are și morală, eu am discutat despre învățămintele ei cu fetița mea. Nu am putut-o face de prima dată când a urmărit filmul, pentru că a fost atât de prinsă de personaje și întîmplări încât, imediat cum s-a terminat, a izbucnit în plâns, încărcată de emoții.

Aventurile lui Dino

Am inclus în listă, de săptămâna trecută, și canalul Aventurile lui Dino Danonino România. Este vorba despre întâmplările prin care trec 4 prieteni, Dino, Kika, Lip și Cacau, pe vasul zburător Atlas. Episoadele sunt educative și vorbesc despre prietenie, spirit de echipă, fiecare întâmplare fiind o lecție pentru copii.

Pe canalul de youtube apar episoade noi în fiecare sâmbătă. Primele au fost postate pe 6 mai. Partea cea mai bună este că desenele sunt în limba română și chiar sunt realizate bine, ca tehnică. Rar găsești pe youtube desene românești reușite, așa că merită reținut noul canal.

Ștrumfi

Acum, că tot e campania cu ștrumfii la Mega Image, am început să vedem episoadele mai vechi din serialul Ștrumfii. Mie mi se pare un pic cam greuț, dar fata mea se uită la el cu răbdare și interes. Există un canal dedicat Ștrumfilor, unde sunt uploadate mai multe episoade.

Eu nu sunt foarte fan Ștrumfi, deh, vârsta. Îmi amintesc însă că am urmărit serialul în copilărie, când eram undeva spre finalul gimnaziului, și că discutam mult despre el, la școală. Ba am primit și drăgălașul nume Bebe Ștrumf, pentru că eram mică de statură.

Pe moment, suntem în plină perioadă de euforie cu ștrumfii, probabil că o să mai rămână în playlist o perioadă de timp.

LBB Junior

Pentru melodii de copii, dacă are chef de cântecele (pentru că nu prea mai are), am migrat la canalul Little Baby Bum Junior. Aici sunt filmulețe drăguțe despre mersul la doctor, despre tăiatul părului când crește, despre emoții și sentimente, despre mersul pe bicicletă etc. La fel ca la canalul frate mai mare, sunt uploadate periodic noi cântecele, iar animația este impecabilă. Eu mi-am activat notificările și văd pe mail când au mai adăugat ceva interesant.

Pentru cunoscutele canale românești (cantecegradinita.ro și TraLaLa) și-a cam pierdut răbdarea de ceva vreme, cred că nu le-a mai vrut de peste 1 an.

Mai căutăm filmulețe cu povești drăguțe, ssunt sigură că mai sunt și altele interesante pe youtube.

 

Photo By: foto: flick.com under cc license, flickr.com/photos/lupuca, titlu original: Children at School

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.