Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Siguranța copiilor în scaunul de mașină

Imediat după ce am născut, am preferat să punem fetița în landoul de la cărucior prins în centuri, și nu în scoică, pentru diverse ieșiri. Am evitat drumurile lungi, oricum noi nu suntem o familie care să îndrăgească plecările dese de acasă. Am făcut bine. Acum tot nu mergem cu mașina cine știe ce, pentru că fetița noastră nu suportă călătoriile îndelungate fără libertate de mișcare. Și deși a trecut de doi ani, preferăm să o ținem încă cu spatele la direcția de mers.

Siguranța bebelușilor foarte mici

Am ieșit din maternitate știind că nu e ok să folosesc scoica acasă pentru a-mi ține copilașul și am folosit-o doar la ieșirea din spital (pentru că nu am avut landoul), drumul fiind scurt, și ne-am întors la ea mult mai târziu. Citisem că nu este sigur pentru un copil să stea în scoică o perioadă mai lungă de timp. Un studiu recent confirmă exact acest lucru: nu este bine să ținem prea mult timp copiii nou născuți sau foarte mici în scaunul de mașină.

Studiul a identificat posibile dificultăți de respirație la nou-născuții și copiii de vârstă foarte mică, atunci când merg cu mașina în scaunul auto poziționat la mai mult de 40 de grade, pentru o perioadă de timp mai lungă de 30 de minute. Autorii studiului spun că au studiat copiii de până la o lună, dar intenționează să extindă cercetarea și pentru alte categorii de vârstă.
Se pare că mișcarea mașinii este dăunătoare și contribuie la scăderea cantității de oxigen necesare organismului.

“Scaunele de mașină sunt esențiale în prevenirea accidentelor. Dar nou născuții ar trebui ținuți în scaunul de mașină cât mai puțin posibil. Scaunul de mașină nu trebuie să fie o alternativă pentru acasă la coșuleț sau pătuț”, a spus prof. Peter Fleming, de la Universitatea din Bristol, coordonatorul studiului. Peter Fleming este un cercetător cunoscut, care a făcut pași importanți în cercetarea incidenței SIDS.

Later edit: am primit un comentariu pe facebook legat de acest subiect (mulțumesc, Cristina) informația că doi bebelusi (de 3 și 6 luni) au decedat în prima zi de creșă deoarece îngrijitoarele nu i-au scos din scaunul de mașină pentru a nu le “deranja” somnul.

 

Siguranța copiilor în mașină trebuie să fie o prioritate pentru părinții copiilor de toate vârstele. 

Recomandări generale pentru transportul copiilor în scaune de mașină:

 

  • dacă aveți un nou născut, scurtați călătoriile cât mai mult, plecați de acasă doar dacă e nevoie, iar copilul ar trebui să stea în spate cu un adult.
  • nu țineți copilul în scoică după ce trece de vârsta de un an, trebuie mutat într-un scaun corespunzător.
  • instalați scaunul de mașină urmărind îndeaproape instrucțiunile și nu după fler, pentru că riscați siguranța copilului.
  • copilul trebuie prins bine în centuri – pentru a testa dacă centurile sunt întinse bine, ar trebui ca centura să nu poată fi prinsă (ciupită) cu degetele.
  • locul copilului este în spate, niciodată în față. Acolo e cel mai sigur, deschiderea ABS-ului pe scaunele din față este extrem de periculoasă.
  • copilul trebuie poziționat cu spatele până împlinește doi ani sau când atinge dimensiunile maxime de înălțime și greutate indicate de producătorul scaunului. Ideal este să stea și după, este cea mai sigură poziție și sunt numeroase filme pe youtube care arată asta. Poziționarea cu spatele este de cinci ori mai sigură decât cea cu fața, conform AAP.

  • citiți review-urile scaunului pe care îl alegeți, urmăriți testele de siguranță și verificați ca nu cumva modelul respectiv să nu fi fost retras de pe piață de producător.
  • aveți grijă când cumpărați un scaun second hand, să nu fi ieșit din termenul de garanție (scaunele auto au o garanție, în medie, de 6 ani).
  • când copilul poartă haină groasă, aceasta trebuie scoasă, pentru că, în caz de accident, aceasta prezintă un real pericol. Copilul este pur și simplu expulzat din scaun când stă în scaun îmbrăcat în haină groasă. Noi folosim o păturică sau o învelim cu haina, dacă nu avem păturică.

Photo By: pexels.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.