Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Copilul nostru tânjește să petrecem timp împreună

Seara, acasă. Mama a venit de la serviciu și este stresată că nu e nimic de mâncare pentru a doua zi și casa e un haos. Se apucă imediat de trebăluit. Tatăl se uită la televizor. A avut o zi grea și se deconectează. Copilul se joacă în living, lângă tată. Părinții sunt foarte mulțumiți că cel mic se joacă singur și nu deranjează. Îl mai aud vorbind una-alta, parcă și pune câteva întrebări, dar cum nu insistă să obțină răspunsuri, nu își mai bat capul, așa e el, vorbește mult și comenteaza continuu, dacă vrea cu adevărat ceva, strigă. Sunt atât de satisfăcuți că au un copil cuminte!

Seara, acasă. Mama a venit de la serviciu și a făcut câteva cumpărături rapide. O să încropească ceva de mâncare repede, oricum mâncarea rămâne în frigider și parcă e și păcat de ea… Poate face doar niște bruschete și o să le decoreze împreună cu fetița. Iar tata le va ține companie și se va amuza cu ele, cum face de fiecare dată. Dacă fata nu are chef de bucătărit cu mama, pot să joace ei amândoi un joc, în living, oricum mama îi aude din bucătărie și intervine cu câteva glume în discuția lor. Apoi o să li se alăture și ea și se vor alerga și se vor ascunde prin toată casa.

Două scenarii. Copilul nostru și-l dorește pe al doilea. Vrea să petrecem timp împreună. Timp de calitate, în care să beneficieze de atenție maximă.

Îmi amintesc acum de experimentul IKEA prin care copiii erau încurajați să scrie ce își doresc de Crăciun, inițial către cei Trei Magi și apoi către părinți. În prima scrisoare au cerut lucruri materiale, în a doua au cerut părinților timp, timp în care să citească împreună, să se joace împreună, să râdă împreună.

Și mai știu mămici care au povestit cum copiii lor le-au spus că nu își doresc nimic altceva decât să fie mai mult împreună.

Scriu despre asta pentru că ieri s-a discutat la CNA introducerea după pauzele publicitare a unui nou mesaj, care să le însoțească pe cele legate de stil de viață sănătos. Mesajul spune așa: Pentru sănătatea emoțională a copilului petreceți cât mai mult timp cu el.

Aceasta este forma aprobată de CNA, varianta propusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) era Pentru sănătatea emoțională a copilului petreceți cel puțin o oră cu el. De altfel, aceasta versiune a fost și numele unei campanii promovată de Itsy Bitsy la începutul anului. Știu că atunci Itsy Bitsy si Open I Research au publicat și rezultatele unui studiu care arată că 6 din 10 copii simt nevoia sa petreacă mai mult timp cu părintii, deși doar 24% dintre părinți simt la fel.

Doamna psiholog Adina Codreș (din cadrul ANPDC) a expus foarte frumos, în fața CNA, motivele pentru care este nevoie de un astfel de îndemn pe posturile de televiziune. Mulți părinți, în ziua de azi, cred că este suficient să le îndeplinească nevoile de bază ale copiilor (mâncare, igienă), să le mai cumpere câteva jucării sau gadgeturi, în funcție de vârstă, și cam atât. Și-au făcut datoria de părinte. Pentru ei, timpul cu copilul înseamnă să fie cu el în aceeași încăpere, fără să fie implicați în activități comune.

Părinții trebuie să știe cât de important este să petreacă timp de calitate alături de copil – să aibă activități comune, în care să fie disponibili și implicați 100% . Făcând lucruri împreună cu copilul, a explicat doamna psiholog, îi transmit abilități care îl vor ajuta în interacțiunea cu ceilalți, îi arată dorința de a fi împreună, îi arată dragoste. Când părinții sunt împreună cu copilul, angrenați în activități comune, creează amintiri comune.

M-a uns la inimă ce a zis doamna Codreș, pentru că este exact crezul meu:

Creștem cu patternuri / modele educaționale, avem senzația că știm să fim părinți a priori, dar, în realitate, ar fi binevenite cursuri de educație parentală pentru a ne pregăti pentru a fi cu adevărat buni părinți.

Neglijarea copiilor de către părinți este un aspect primordial. Anual, în România, sunt 12.000 de astfel de cazuri, dintre care 7.000 sunt absolut neintenționate, cauzate de un părinte care nici măcar nu își dă seama că este neatent. Fiind mai mult alături de copil, vom fi mai preocupați de ce i se întâmplă și de riscurile la care poate fi expus.

Am adunat 10 idei pentru a petrece timp de calitate alături de copiii noștri.

  1. Distrați-vă în familie. Găsiți activități relaxante, amuzante, în care să vă puteți implica activ cu toții.
  2. Reevaluați programul zilnic și stabiliți ce activități sunt strict necesare și de care v-ați putea lipsi, lăsând mai mult loc activităților cu copiii.
  3. Luați masa în familie, măcar o dată pe zi.
  4. Lăsați telefonul mobil deoparte și nu mai răspundeți la apeluri, sms-uri, nu mai verificați ce se mai întâmplă pe Facebook. Transmiteți, astfel, copiilor mesajul că nimic nu e mai important ca ei.
  5. Vorbiți cu copiii, ascultați-le ideile, oferiți-le încredere, fiți empatici, da-ți-le șansa să se deschidă și să spună ce au pe suflet
  6. Dimineața, când sunteți contra cronometru, găsiți măcare cinci minute pentru interacțiunea dedicată copiilor.
  7. Ieșiți mai mult din casă cu toții, vizitați locuri necunoscute – așa veți fi și mai apropiați
  8. Jucați jocurile vârstei lor, chiar dacă par naive, plictisitoare sau lipsite de logică. S-ar putea să fiți surprinși, după ce vă angrenați în jocurile lor, de cât de haioase sunt.
  9. Fiți disponibili când copiii vă cer atenție și vin înspre voi – evaluați dacă puteți să opriți ce faceți, dacă nu, spuneți-le că puteți fi împreună / vorbi peste 5 minute și țineți-vă promisiunea.
  10. Copiii s-ar putea să aibă câteva idei interesante de a petrece timpul împreună, de când nu i-ați mai întrebat: ce vreți să facem astăzi cu toții?

Atenție: căutând să petreceți timp împreună cu copiii, nu deveniți obsedați de planificare și nu fiți stăpânul complet al timpului lor. Lăsați-le copiilor libertatea de a face lucruri pe cont propriu, oferiți-le independența de care au nevoie. Un părinte care este atent în mod constant la nevoile copiilor săi va ști când este timpul să stea deoparte și când să intervină.

Copiii se simt speciali când sunt respectați, remarcați, auziți și ascultați.
Leigh Leverrier, family life coach

2 comentarii la
“Copilul nostru tânjește să petrecem timp împreună”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.