Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Lucruri pe care nu credeam că le voi retrăi

Mi-a rămas în minte, încă de dinainte de a fi mamă, o serie de caricaturi care comparau viața cu copil în primul an și viața de dinainte în care, într-una dintre imagini, se arăta că atunci când nu ai copii citești cărți inteligente, iar după ce ai, citești cărți de baie cu poze cu rățuște.

În cei aproape doi ani de când sunt mamă nu prea am mai citit beletristică (și sufăr), nu am mai văzut filmele mele europene (și am multe, multe, care mă așteaptă și pe care nu mă îndur să le șterg), nu am mai ieșit la evenimente de seară, nu am mai avut o întâlnire fără să mă uit să văd cât e ceasul și să calculez în cât timp trebuie să fiu acasă.

Dar fac multe alte lucruri simple, exact ca cititul cărții de bebeluș, care îmi trezesc amintiri și emoții pe care le-am stocat undeva, bine, bine, și care revin cu o forță uluitoare și mă sensibilizează maxim. De pildă, foarte recent, am fost la Sun Plaza să le citesc copiilor și în biblioteca în care s-au adunat multe cărți pentru donat am descoperit niște cărți vechi pe care le-am citit când eram mică, împrumutându-le de la biblioteca din orașul meu natal. Pentru că nu le-am avut în biblioteca de acasă, să le văd frecvent și să mi se întipărească în minte, am uitat de ele. Dar azi, revăzându-le – titlul cunoscut, coperta cunoscuta, răsfoind câteva pagini, parcă și formatul paginii îmi era cunsocut, mi s-a părut cumva șocant să constat câtă informație e depozitată în mintea noastră și noi nici măcar nu mai știm.

Câteva lucruri minunate pe care le fac de când am devenit mamă și pe care nu credeam că le voi mai face vreodată atât de des:

  1. Mă joc cu nisip
  2. Citesc cărți de copii
  3. Colorez cu carioci
  4. Modelez cu plastilină
  5. Culeg ghinde, și flori, și frunze, și fire de iarbă
  6. Mă uit zilnic la lună
  7. Mă uit după avioane
  8. Mă dau în tobogan
  9. Suflu în păpădii
  10. Studiez forma pietricelelor
  11. Arunc cu mingea la perete
  12. Mă joc cu păpuși, le îmbrac/dezbrac, le pieptăn
  13. Mă uit la desene animate
  14. Sar șotron
  15. Scriu cu creta
  16. Colecționez surprize
  17. Număr până la zece
  18. Cânt cântece de grădiniță
  19. Construiesc turnuri din piese
  20. Mănânc, beau ceva imaginar
  21. Studiez gândaci
  22. Studiez fructele copacilor
  23. și multe altele
  24. și, poate, cel mai important: mă bucur de farmecul lucrurilor mărunte, simple.

Ieri mergeam cu fetița mea prin parc și ea se așeza pe fiecare bancă ce ne ieșea în cale; cum mă apropiam de ea, se ridica și pleca pe o altă bancă. A fost unul dintre jocurile mele preferate când eram mică, așa făceam cu sora mea când ieșeam cu mama și tata. Sunt unele lucruri pe care îmi este clar că nu le mai pot face vreodată, dar mă bucur să le văd la ea și să știu că îi înțeleg bucuria.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.