Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Despre mătuși cool (Pentru mătușile care nu sunt mame)

Sunt mătușă – am nepoate din partea surorii mele și nepoți din partea soțului. Cu nepoatele am interacționat mai mult, mai ales cu cele (acum) mai mari, pentru că le-am văzut mai des și m-am simțit mai liberă în relația cu ele, probabil pentru că sunt fete și am rezonat cu felul lor de a fi.

Întotdeauna mi-au plăcut copiii. De multe ori m-am gândit că dacă aș fi trăit în comunism, foarte probabil aș fi fost profesoară. Iar dorința mea “ce vrei să te faci când vei fi mare” era să fiu învățătoare. Am răbdare cu copiii.

Am intrat în relația cu nepoțelele mele cu o mare curiozitate să le descopăr, gata de joacă și de a mă simți bine cu ele, le-am savurat gesturile de fetițe mici și deopotrivă de oameni mari, inocența și maturitatea și le-am îndrăgit răbdarea cu care îmi iertau și mă ajutau în toate stângăciile mele, neavând experiență practică cu cei mici.

Veneam la întâlnirile cu ele senină și relaxată, cu sufletul lipsit de griji, tipic pentru o persoană îndrăgostită și fără copii. Mă jucam cu ele, mai ieșeam undeva prin oraș. Prinsă în ceea ce numeam atunci lipsă de timp, nu am exagerat cu vizitele sau ieșirile. Cu toate astea, îmi place să cred că au simțit că am fost cât se poate de deschisă față de ele. Și cred că am fost o mătușă pe care au apreciat-o cel puțin cu încântarea pe care orice copil o are când cineva e dispus să intre, chiar și temporar, în lumea lor, să se joace, să se amuze, să le asculte.

Sunt sigură că uneori am fost mătușa cea cool, pentru că aveam timp și disponibilitate pentru toate nebuniile. Nu eram mamă și, spre deosebire de mama lor și de orice mamă din lumea asta, eram liberă de frământări, de oboseală, de griji și nu îmi puneam problema implicațiilor pe care l-ar putea avea ce fac sau ce zic. Ce nu am înțeles atunci este că petrecând timp împreună, le ofeream conectare, resursa de aur pentru copii. Și că, pentru asta, by default purtam aura de cool. Dacă aș întoarce timpul înapoi și aș ști cu adevărat ce minunată e mătușa în viața nepoților, dar și a mamei lor, le-aș da mai mult din timpul meu.

Pentru a fi o mătușă grozavă nu e nevoie de tips and tricks, e suficient să fii tu, naturală și liniștită și gata să fii la dispoziția lor. Nu o să fie ușor, pentru că joaca cu copiii e solicitantă, pe lângă timp, trebuie și ceva rezerve de energie. Iar lucrurile organizatorice adiacente le prinzi din zbor – gen “fac pipi” când ți-e lumea mai dragă (sau caca și trebuie să te ocupi și de șters la fund), nu am luat șervețele la mine și copilul e murdar tot pe mâini sau cum o să mă descurc cu căciula, mănușile, fularul și paharul cu suc (da, cu mătușile copiii beau suc) și în timpul ăsta să ajut și copilul să urce pe scara rulantă. Dar e și o parte bună – nepoții sunt cuminți și ascultători, momentele de rebeliune se întâmplă când sunt cu părinții.

Nu am, așadar, de oferit alt sfat despre cum să fii mătușă cool decât să îți faci simțită prezența. Am însă câteva idei despre cum să fii cool mai degrabă pentru părinții nepoților:

– când te duci în vizită, dedică timpul copiilor, în detrimentul discuțiilor cu adulții. Pentru mamă e un moment grozav de respiro, poate să își îndrepte atenția spre alte lucruri. Măcar poate să stea o jumătate de oră pe scaun.
– Ia copiii cu tine în scurte escapade – o ieșire la teatru, la un film, la shopping. Într-o jumătate de zi, mama se odihnește, face curățenie sau gătește, face o baie cu spumă, merge la cumpărături și vede și un film.
– planifică-ți un întreg weekend cu nepoții. Lași loc părinților să aibă și o perioadă exclusiv dedicată cuplului. Dacă decid să și-o petreacă vorbind exclusiv despre cei mici, nu mai e treaba ta 🙂
– fă-le cadouri, chiar și fără un motiv anume, pentru că ai timp de shopping, să răscolești magazinele, să cauți lucruri deosebite. Mama e mereu pe fugă și nu are timp să caute magazine cu produse mai deosebite. Te poți sfătui cu ea legat de nevoile copilului și, bineînțeles, ea știe măsurile la haine și încălțăminte. Îmi aduc aminte că dacă vedeam înălțimea în centimetri pe etichete, și nu era trecută și vârsta, mă simțeam complet pierdută. Bine, la vremea aia nu știam că e înălțimea, era un număr abstract.
– dacă apare un bebe nou în peisaj, ia-ți timp să stai exclusiv cu nepoții mari. Aceștia au nevoie să se simtă implicați în activități dedicate lor, exclusiv, iar pentru mamă e un ajutor fantastic într-o astfel de perioadă agitată și aglomerată.

Photo By: pixabay.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.