Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Atenție la afirmațiile de sănătate ale alimentelor și suplimentelor alimentare

Dacă mergem în piață vedem tot felul de producători care vind leacuri minune care cresc imunitatea, vindecă gastrita, vindecă natural dermatita sau mai știu eu ce. Luați totul cu rezerve. Pentru că nu există nimic în spate, niciun dosar solid cu studii temeinice, care să susțină aceste afirmații.

Orice afirmație legată de sănătate pe care o poartă un aliment sau un supliment alimentar trebuie să fie aprobată, în prealabil, de European Food Safety Authority – EFSA (pentru Europa, desigur). Mai exact, pentru fiecare tip de ingredient există anumite afirmații pentru care EFSA, în baza unor analize minuțioase, și-a dat OK-ul. Alte afirmații decât cele aprobate de autoritate nu se pot face și cine le face ne înșeală și profită de necunoașterea noastră. Afirmațiile de sănătate nu sunt niciodată de forma vindecă afecțiunea X, ci contribuie la… , ajută la… Nici un aliment sau supliment alimentar nu are voie să spună că vindecă afecțiuni.

EFSA este o autoritate riguroasă și de multe ori a respins validitatea unor afirmații pentru că experții au considerat că dosarul nu conține suficientă documentație. Așa se face că sunt produse despre care noi credem că știm că vindecă diverse afecțiuni, dar realitatea este cu totul alta.

De exemplu, despre miere și despre polen mulți producători scriu și spun că vindecă nu știu câte boli, când de fapt nu este aprobată absolut nicio afirmație de sănătate pentru miere. Celebrii antixodanți din fructele de pădure? Nu, nu se poate face nicio afirmație despre alimentele care conțin antioxidanți pentru că nu s-a demonstrat corespunzător că aceștia ar avea un efect benefic pentru protecția celulelor și moleculelor. De altfel nu se pot face afirmații de sănătate deloc pentru plante, EFSA amânând decizia în acest sens. Din ce am citit, dacă ne uităm la rezultatele studiilor pentru fructele și legumele considerate minune (de ex. sfecla de zahăr, grapefruit etc.), ar trebui să consumăm cantități foarte mari pentru a avea un rezultat și acesta nu ar fi pe termen lung. În plus, condițiile de realizare a studiilor nu sunt relevante pentru că nu au în vedere caracteristicile alimentației zilnice a unei persoane.

Până în acest moment EFSA a aprobat 222 de afirmații de sănătate pentru diverse ingrediente din produsele alimentare și acestea pot fi consultate online, în registrul EFSA. Dacă aveți vreodată vreun dubiu asupra vreunei afirmații, mergeți la registru și vedeți dacă este permisă afirmația respectivă și veți ști dacă a cam exagerat producătorul sau vânzătorul produsului respectiv sau, din contră, e ok ce zice.

Ce mai e bine de știut: afirmațiile de sănătate nu se pot face chiar oricum, trebuie să existe o cantitate minimă de ingredient care să asigure efectul respectiv.

Iată câteva afirmații aprobate, referitoare la sănătatea copiilor

Acizii esențiali Omega 3 și Omega 6 sunt necesari pentru creșterea normală și dezvoltarea copilului (2 g Omega 3, 10 g Omega 6 zilnic).

Calciul, vitamina D, fosforul, proteinele sunt necesare pentru creșterea normală și dezvoltarea oaselor la copii.

Iodul contribuie la creșterea normală a copiilor.

Fierul contribuie la dezvoltarea cognitivă normală a copiilor.

Acidul docosahexaenoic (DHA) consumat în timpul sarcinii contribuie la dezvoltarea normală a creierului fătului și a nou născutului alăptat. De asemenea, contribuie la dezvoltarea normală a ochilor fătului și a nou născutului alăptat.

Câteva afirmații care nu au fost aprobate:

Immunofortis, pe care îl vedem trecut pe Aptamil, nu are aprobare pentru utilizarea unei afirmații de sănătate (de altfel nici nu fac) referitoare la întărirea naturală a sistemului imunitar al bebelușului.

Pe produsele lactate (lapte, brânză) nu se poate comunica promovarea sănătății dentare la copii.

Ciocolata Kinder ajută la creștere a fost considerată o afirmație nesubstanțiată.

Prunele / prunele uscate contribuie la funcționarea normală a intestinelor nu este o afirmație validă.

Nu se poate spune despre carbohidrații complecși că  ajută la sațietate

Nu se poate afirma despre colină (fosfolipid) că este necesară pentru dezvoltarea creierului bebelușilor și a copiilor, de la naștere la 3 ani.

În general, marii producători de alimente și suplimente alimentare cam știu ce au voie și ce nu au voie să zică și respectă prevederile EFSA. Problema e întâlnită frecvent la producătorii mici sau la producătorii locali care nici măcar nu au habar că ce spun în mesajele lor de promovare sunt afirmații de sănătate și că există niște reglementări stricte în acest sens. Datoria noastră este să ne uităm cu un ochi critic, să ne informăm, să verificăm și să nu fim victimele publicității înșelătoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.