Modern Mother

| reset, reshape, repurpose yourself |

Câteva idei de bază despre homeopatie

Când fata mea avea vreo 8-9 luni, ne-am luptat cu o iritație în zona scutecului, destul de mult. Am încercat tratamente de la vreo 3 pediatri și nimic nu funcționa. Am mers la un homepat și, sincer, după consultația respectivă am plecat destul de circumspectă și nici nu am încercat tratamentul prescris. Probabil pentru că cel mai mult m-a deranjat că mi-a recomandat să nu îi dau lapte seara, când pentru un bebeluș laptele înainte de culcare este momentul său de liniște și un punct de referință în rutina zilnică. Adică aș fi preferat să găsim niște soluții cu adevărat adaptate, dacă tot m-a întrebat cele mai mici detalii despre ea. Așa că am mers la dermatolog și am primit niște creme care și-au făcut efectul imediat. Apoi am citit niște articole despre homeopatie și ce conțin pastiluțele respective care m-au făcut să parchez homeopatia și să încui ușa garajului cu un lacăt gros.

Asta până la Social Media for Parents, eveniment la care a fost invitat dr. Sorin Cadar, medic ORL, chirurg și președintele Asociației Române de Homeopatie Clinică. A vorbit atât de frumos despre cum se pot combina cele două abordări, homeopată și alopată, atât de moderat și fără să ridice în slăvi homepatia, încât m-a convins să mai studiez problema. Discursul domniei sale a fost echilibrat și, deși a fost adus la conferință de Laboratoarele Boiron, a fost total lipsit de orice notă comercială. În plus, a oferit foarte multe informații interesante, o parte dintre acestea fără să aibă legătură neapărat cu tratamentele homeopatice, și pe care am să le prezint mai jos.

Despre homeopatie

Homeopatia este o metodă terapeutică și nu o medicină, cum greșit se menționează prin media. Bazele homeopatiei au fost puse de Hipocrate, în același timp cu metoda alopată. Medicamentele homeopate și alopate se pot administra împreună, la recomadarea medicului, care trebuie să verifice ca acțiunea medicamentelor să nu se anuleze (de ex. un medicament homeopat scade tensiunea, iar altul alopat o crește). De aceea, pentru a primi un tratament corespunzător, medicul ar trebui să fie specializat în cele două ramuri.

Un bun homeopat trebuie sa fie un foarte bun medic, a punctat dr. Sorin Cadar.

Ideea tratamentului homepat este următoarea: medicamentul homeopat simulează o boală. Organismul va reacționa împotriva acestei boli și se va autovindeca. Este exact același principiu ca la vaccinare: se administrează o cantitate suficientă de mică încât să nu fie nocivă, dar suficientă de mare pentru a face organismul atent.

Homeopatia este o escrocherie? Da, a răspuns dr. Sorin Cadar, pentru că păcălim organismul 🙂

Piramida terapiilor. Unde se situează homeopatia.

Pasul I: La baza piramidei se află măsurile igienice, dietetice și de mișcare normale, pe care părintele trebuie să le respecte. Este vorba despre măsurile de bază, ce țin de puericultură – știința creșterii și educării copilului sănătos.

Pasul II: Mai sus, în piramidă, stau dieto-terapia (ce mănâncă un copil pentru a se vindeca de ceva), kinetoterapia, fitoterapia.

Pasul III: Aici găsim acupunctura, reflexoterapia – forțăm un pic organismul spre vindecare.

Pasul IV: Homeopatia

Pasul V: Alopatia

Pasul VI: Chimioterapia, radioterapia

Pasul VII: Chirurgia

Homeopatia este așadar, în zona intervenției, când împingem organismul, și nu doar îl ghidăm ușor.

Întrebat în cât timp dă rezultate un tratament homeopat, dr. Sorin Cadar a spus că nu homeopatia cere timp, ci reacția organismului pentru a se vindeca are nevoie de timp. De exemplu, medicamentul Belladona într-o nevralgie de trigemeni ar putea să își facă efectul și în 30 de secunde.

Când cumpărăm medicamente homeopate de la farmacie

L-am întrebat pe dr. Sorin Cadar despre un aspect care mă frământa de când am fost cu fetița mea la homeopat: dacă tratamentul homeopat se dă individual, după o analiză detaliată a stilului de viață al pacientului, de ce există medicamente homeopate în farmacii? Cum știm că vor avea efect?

Domnul doctor a explicat că sunt trei etape ale unui tratament:

  • acut
  • subacut
  • cronic

În etapa acută, când mecanismele de apărare ale organismului nu mai fac față, se poate recurge la medicamente homeopate de la farmacie – de exemplu, o cremă pe bază de arnică pentru o lovitură la picior. Nu ai de ce să individualizezi prea mult un astfel de tratament.

În etapa subacută, agresorul organismului este suficient de puternic pentru a crea o boală, dar organismul are suficientă capacitate de a negocia cu boala. În această etapă este nevoie de o personalizare a tratamentului, în funcție de reacția organismului.

În etapa cronică, se prescrie un tratament specific fiecărui tip de individ, este vorba despre o personalizare de înaltă calitate. Ce am aflat interesant este că modul în care reacționăm la un tratament ne încadrează într-un anumit tipar și că în lume sunt cam 28 de astfel de tipare.

În faza acută putem cumpăra medicamente homeopate de la farmacie, în fazele subacută și cronică – nu.

Tipuri de afecțiuni frecvente la copii

Domnul doctor a mai vorbit și despre afecțiunile frecvente la copii. Acestea pot fi împărțite în trei categorii:

  • afecțiuni de respirație
  • afecțiuni digestive
  • afecțiuni ale pielii

dar care, se reduc, în cele din urmă la un numitor comun: imunitate.

Cea mai frecventă patologie este cea care se manifestă în planul respirator – infecțiile acute ale căilor superioare. Dr. Sorin Cadar a transmis mamelor că este normal ca un copil să răcească și să nu se sperie de răceală.

Orice copil normal are dreptul să se îmbolnăvească de 8 ori în sezonul rece. Așa își face imunitatea.

Legat de afecțiunile digestive, exceptând greșeli de nutriție, este, de asemenea, normal să apară virusuri și bacterii, pe care organismul trebuie să îi cunoască și împotriva cărora trebuie să își creeze modalități de a se apăra.

Copilul trebuie să se îmbolnăvească. Noi, mamele, trebuie să fim atente să nu se îmbolnăvească grav, să nu dezvolte complicații (otite, probleme oculare, probleme sinuzale). Trebuie să urmărima activitatea copiilor noștri si să putem determina cauza apariției unor afecțiuni. De exemplu, diareea și febra pot apărea după o zi la mare, în care copilul a înghițit apa mării și a stat în soare. Trebuie însă să avem grijă să identificăm corect cauza și ca diareea să nu se complice.

De asemenea, pe lângă evitarea apariției complicațiilor, trebuie să fim atente la afecțiunile reziduale (de exemplu, o tuse rămasă după răceală). Acestea semnalizează că organismul nu s-a descurcat cu afecțiunea respectivă.

Legat de afecțiunile pielii, domnul doctor a subliniat că majoritatea bolilor de piele sunt de fapt o oglindă a interiorului (sunt doar 3 boli de sine stătătoare ale pileii). Și aici, de exemplu, intervine un bun medic alopat și homeopat, care să poată afla corect cauza care a determinat apariția bolii de piele.

Ca o concluzie, tratamentul holistic trebuie să existe în orice metodă terapeutică. Și reiau ideea că un bun homeopat trebuie sa fie un foarte bun medic.

 

Photo By: pixabay.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.